Nasterea dupa 50 de ani parea in urma cu cativa ani irealizabila. Iata insa ca in prezent este nu doar posibila, ci chiar si destul de des intalnita. Sa descoperim povestile incredibile relatate de 3 mame cu privire la experientele lor de nastere la aceasta varsta
Gemma Barnes a nascut la 51 de ani
Apropiindu-se de aniversarea a jumatate de secol, Gemma Barnes a intocmit o lista cu dorintele pe care le avea la aceasta varsta, printre care era si aceea de a deveni mama. In mai putin de 2 ani a reusit sa isi tina la piept fiica acum in varsta de 8 luni. Pentru aceasta mamica singura care traieste in Londra, un bebelus a facut mereu parte din dorintele sale, dar cand a ajuns la 40 de ani trecuse deja prin mai multe incercari de fertilizare in vitro si, in plus, relatia in care se afla se incheiase. Pentru ca a realizat ca timpul nu este in favorea ei, a decis sa incerce de una singura. Asadar a identificat o clinica privata dispusa sa o trateze, insa prima incercare de fertilizare cu sperma donata a esuat. Medicul i-a spus atunci sincer ca sansele sale de a aduce pe lume un copil cu propriile ovule erau mai mici de 1%; daca accepta ovule donate sansele ii cresteau pana la 60%. Nu era convinsa ca este o idee buna, insa medicii i-au explicat ca in decursul celor 9 luni de sarcina va influenta personalitatea si comportamentul copilului in mod semnificativ. Odata luata hotararea, tot procesul de gasire a donatorilor a avut loc online; i s-a parut cumva similar cu joaca de-a Dumnezeu pentru ca doi oameni care nu s-au cunoscut niciodata creeaza un copil, copilul tau. Este o responsabilitate imensa, spune mamica, mai ales cand iei singura toate deciziile.
Varsta inaintata nu a determinat-o insa pe Gemma sa se ingrijoreze pe parcursul sarcinii. Deoarece ovulul provenea de la o donatoare tanara, riscurile nu erau atat de mari. Ea sustine ca s-a simtit fantastic si ca s-a concentrat pe mentinerea unei stari de calm sau de conectare cu bebelusul. Majoritatea mamelor in varsta sunt sfatuite sa nasca prin cezariana; la fel s-a intamplat si in cazul sau, a durat doar 10 minute intreaga interventie si jumatate de ora sa fie cusuta. Intalnirea cu bebelusul mult dorit a fost insa minunata. Mamica aceasta lucreaza cu jumatate de norma, dar simte ca acum se poate dedica mai bine fiicei sale decat ar fi facut-o in tinerete. Acum considera ca este mai cumpatata, mai increzatoare in ea si in forma maxima; in plus are siguranta financiara si isi poate creste fara griji copilul. Nu exclude din viitor posibilitatea de a-i darui un frate sau o sora fiicei sale.
Philippa Hodgson a nascut la 54 de ani
Philippa Hodgson, acum in varsta de 58 de ani si mama de 4 ani, era la fel de nesigura cand s-a pus problema utilizarii unui ovul donat, dar a acceptat odata ce a inteles ca astfel are cele mai mari sanse de a deveni mama. Si-a intalnit sotul cand avea 45 de ani, iar fiica sa Roxanne a fost conceputa folosind sperma sa si un ovul donat. “Initial am fost socata de ideea ca putem folosi ovulul unei alte femei. Am simtit ca nu va fi intocmai copilul nostru, dar acum ca este alaturi de noi o iubesc imens. Ocazional mai face cate un lucru pe care nici eu si nici sotul meu nu il facem si ma gandesc ca este ceva special, care provine de la genele donatoarei”. Philippa a vorbit recent cu fiica sa despre modul in care a venit pe lume si i-a spus ca “o femeie draguta i-a donat un ovul deoarece mami nu si-a putut folosi propriile ovule.” Iar fiica ei i-a raspuns ca este singura ei mama, ceea ce a impresionat-o profund.
Considera ca problemele genetice nici nu au mai contat odata ce bebelusul s-a nascut. Mai are momente cand se intreaba de istoricul medical al fiicei sale si ce ar putea sa nu stie despre ea. Considera ca in viitor femeile tinere vor fi incurajate sa isi congeleze ovulele pentru utilizare ulterioara; in prezent in Marea Britanie poate fi facut acest lucru doar pentru o perioada de 10 ani. Philippa isi doreste sa fi aflat mai multe despre fertilitate de la scoala.
Carol a nascut la 51 de ani
Carol, cea de-a treia mama care a nascut dupa varsta de 50 de ani, a dorit sa isi pastreze anonimatul. Acum are 61 de ani, iar copiii sai au varsta de 13 si 10. Carol simte ca decizia sa de a folosi un donator de ovule nu este o informatie secreta, dar este intima si ca ar invada practic intimitatea copiilor sai daca ar face-o publica. Pentru ea sarcina a fost o perioada terifianta deoarece mai pierduse sarcini in trecut si stia ca din cauza varstei se confrunta cu un risc mai mare de avort. A simtit in acele clipe ca are enorm de pierdut deoarece nu mai putea incerca la fel cum ar face o femeie mai tanara. Spre finalul sarcinii a dezvoltat preeclampsie si ambii sai copii au venit pe lume prin nastere cezariana. Odata ce s-au nascut copiii sai a adorat primele saptamani si luni petrecute alaturi de ei. Mamica spune ca i-a apreciat intr-un mod in care doar cand te confrunti cu greutati poti sa o faci. Se straduieste sa se gandeasca ca varsta ei nu a produs un dezavantaj copiilor, mai ales ca multi parinti mai tineri au mai putina energie decat ea.
Atat Carol, cat si Philippa au fost confundate cu bunicile copiilor, desi ele sustin ca nu-si arata varsta reala. Carol subliniaza ca nu se simte diferita de perioada tineretii si acum are si alte avantaje, cum ar fi ca nu mai lucreaza si se poate concentra exclusiv asupra lor. Este putin neobisnuit cand impartaseste persoanelor nou-cunoscute cati ani are. Nu spune varsta sa oricui, prietenii sai stiu cati ani are, dar oamenii straini au tendinta sa o judece intr-un mod negativ. De asemenea, multi dintre apropiatii sai sunt deja bunici si este usor straniu ca desi au aceeasi varsta trec prin situatii diferite.
Datele publicate recent de catre Biroul pentru Statistici Nationale a demonstrat ca numarul de nasteri ale femeilor de peste 50 de ani s-a marit de 4 ori in decursul ultimelor 2 decenii, de la 55 in 2001 pana la 238 in 2016. In acea perioada au existat 1859 de nasteri in Marea Britanie la femeile de peste 50 de ani si 153 la femeile de peste 55 de ani.