Astăzi, tehnologia medicală ne permite să observăm aproape în timp real mișcările bebelușului din burtică. O ecografie de morfologie fetală reușește să ne transmită exact detalii despre starea sa de sănătate, despre tumbele pe care acesta le face și totodată ajungem să cunoaștem chiar și schimbările care se petrec în fiecare săptămână de evoluție.
Sarcina este cel mai frumos lucru din lume care i se poate întâmpla unei femei. Pântecul său prinde viață chiar din momentul în care spermatozoidul isteț al tatălui a reușit să pătrundă până în locul în care avea să întâlnească ovulul, să-l fecundeze și mai apoi să formeze bebelușul.
- În prima zi de la fertilizare, embrionul uman capătă din aspectele speciei umane, la un nivel molecular! S-a demonstrat deja că din prima clipă de la fecundare, embrionul uman este asemenea unui om în devenire, fiind asemănat unei ființe umane în cel mai de necontestat mod cu putință.
- Inima bebelușului aflat în pântecul mamei sale începe să bată de la 22 de zile de la concepere. Fie că îți vine sau nu să crezi acest lucru este posibil și extrem de important pentru dezvoltarea bebelușului!
- Începând cu săptămâna a doua spre a treia, începe să i se dezvolte creierul – acesta este primul său organ care apare.
- Mai înainte de săptămâna a cincea de sarcină, bebelușul începe să simtă durerea. Cercetătorii au încercat să demonstreze cât mai exact acest lucru și și-au dat seama că această afirmație este mai mult decât adevărată, orice stimul extern care l-ar deranja făcându-i un mare, mare rău.
- La numai 5 săptămâni de sarcină are rinichii deja formați. Procesul de dezvoltare al organelor interne este extrem de rapid, astfel că la vârsta de numai 8 săptămâni de viață intrauterină va avea aproape toate organele formate.
- La numai 6 săptămâni de sarcină unui bebeluș i-ar putea fi măsurate undele cerebrale.
- Unui copil încep a-i fi observate urechile la numai șase săptămâni de sarcină.
- La 9-10 săptămâni de dezvoltare intrauterină, bebelușul va avea amprente. Aceste amprente vor fi aceleași pentru întreaga viață, fiind semnele lui distinctive.
- La numai 9-10 săptămâni un bebeluș și-ar putea suge degetul. Îl preferă pe cel de la mâna dreaptă. La această vârstă se formează corzile vocale, încep să se formeze unghiile.