Părinți de nota 10

Senatul a votat! Zile libere plătite pentru părinți

Proiectul legislativ ce prevede zile libere pentru părinți la închiderea școlilor, fie din motive de vreme sau alte situații extreme, a fost votat de Senat.

Zile libere pentru părinți. Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii școlilor și grădinițelor a fost adoptată în plenul Senatului cu 64 de voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Zile libere pentru părinții copiilor de până în 12 ani

„Prevederile se vor aplica părinţilor ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ şi părinţilor copiilor cu dizabilităţi înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ”, prevede proiectul.

Zilele libere plătite se vor acorda la cerera unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

Zile libere, pe proprie răspundere
Prevederile se aplică pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată.

Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autorităţile decretează închiderea unităţilor de învăţământ.

Senatul a adoptat propunerea legislativă în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Proiectul de lege privind zilele libere pentru părinți, venit în urma unei petiții online
Petiția online care cerea zile libere pentru părinți atunci când se închid școlile și grădinițele a fost lanasată cu ocazia vizitei lui Papa Francisc în România, context în care școlile și grădinițele au fost închise timp de 2 zile.

La momentul respectiv, în numai câteva ore, petiția a strâns cele 15 de mii de semnături de care era nevoie.

Această petiție venea ca o urmare a faptului că, de cele mai multe ori, școlile și grădinițele se închid în situații excepționale brusc, iar părinții se află în situația de a găsi soluții rapide pentru copilul lor. Cei care nu au bunici sau bone, de cele mai multe ori sunt nevoiți să își ia concediu forțat sau să ia copilul la muncă. Mulți angajatori nu permit însă astfel de soluții și părinții ajung astfel să își pună în pericol locul de muncă.