Părinți de nota 10

Listerioza în sarcină: prevenție, simptome, tratament

Listerioza este o infecție severă pe care o poți contacta prin consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Infectarea în sarcină poate duce la avort, naştere prematură sau infecţie neonatală, însă, depistată la timp, poate fi tratată cu antibiotice la recomandarea medicului.
Listeria este o bacterie ce trăieşte în sol sau în apă, ceea ce înseamnă că poate fi contactată în urma ingestiei de legume sau fructe neigienizate şi produse animale (lactate nepasteurizate). Femeile însărcinate, copiii nenăscuți precum și nou-născuții, persoanele cu imunitatea scăzută și bătrânii sunt mai vulnerabili în fața infecției cu Listeria.

În cazul femeilor gravide, infecția cu Listeria poate avea efecte devastatoare asupra sarcinii și a bebelușului. Din fericire, boala este relativ rar întâlnită.

Cum poate fi afectat bebelușul de listerioză?
Pentru a afla mai multe informații despre această boală și despre cum poate afecta sarcina și bebelușul, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care ne-a spus că infecția cu Listeria poate afecta sănătatea gravidei în cazuri foarte rare, în special atunci când viitoarea mamă suferă de o boală ce îi pune în pericol sistemul imunitar. Însă consecințele pentru bebelușul ce se dezvoltă în uterul său sunt foarte grave, mai ales dacă infecția nu este tratată prompt.

Listeria poate afecta placenta, lichidul amniotic și bebelușul și poate cauza avortul spontan sau nașterea unui făt mort. Fătul care supraviețuiește are însă foarte multe șanse să se nască prematur. Iar în cele mai multe cazuri, bebelușul se poate naște deja bolnav sau se va îmbolnăvi în scurt timp după naștere, problemele fiind de ordinul infecțiilor sanguine, dificultăți respiratorii, febră, leziuni ale pielii, leziuni la nivelul mai multor organe interne sau infecții ale sistemului nervos central precum meningita.

Unii nou-născuți sau mamele infectate par sănătoși la naștere și pot manifesta primele semne ale infecției, de obicei meningită, la o săptămână sau două după naștere. Acesta este de obicei semnul că bebelușul a fost infectat în timpul travaliului sau al nașterii propriu-zise.

Cum știi dacă ai listerioză?
Din nefericire, unele persoane nu au nici un fel de simptome, în timp ce altele au febră sau alte simptome caracteristice unei răceli precum frisoane, dureri de cap, de spate sau simptome gastrointestinale. Foarte rar, infecția poate ataca direct sistemul nervos central, ceea ce înseamnă simptome precum dureri severe de cap, gât înțepenit, stări de confuzie, amețeli sau chiar convulsii.

De reținut este că simptomele la nivelul stomacului apar în mai puțin de 48 de ore de la infectare, iar restul în termen de aproximativ șase săptămâni. De aceea este indicat să-ți faci regulat controalele în timpul sarcinii și orice suspiciune de listerioză ar trebui să te trimită de urgență la medic pentru a-ți face un test de sânge ce ar trebui să confirme sau să infirme diagnosticul.

Depistată din timp, listerioza se tratează cu antibiotice.

Cum poate fi prevenită listerioza?
Așa cum spuneam, bacteria listeria poate fi contactată din alimentele infectate. Iată mai jos câteva sugestii pe care orice femeie însărcinată ar trebui să le urmeze:

– Carnea și peștele trebuie preparate termic corespunzător. Cel mai indicat ar fi să folosești un termometru alimentar (majoritatea cărnurilor trebuie gătite la 80-100 de grade Celsius). Dacă nu folosești un termometru, gătește carnea până ce nu mai este deloc roz înăuntru, iar peștele trebuie ținut pe foc până ce carnea devine opacă. Același lucru se recomandă și în cazul ouălor: nu mânca ouă insufient preparate termic (fierte moi) și evită produsele în care se pot regăsi ouă crude (maioneeză, tiramisu).

– Încălzește bine mâncărurile rămase înainte de a le consuma. Deoarece Listeria poate contamina și alimentele ce au fost deja gătite sau procesate și poate supraviețui (spre deosebire de multe bacterii, continuă să crească) în frigider, încălzește alimentele foarte bine, la o temperatură de 90 de grade Celsius sau până ce ajung fierbinți.

– Evită delicatesele în cazul în care nu se pot încălzi. Din aceleași motive nu mânca mezeluri, pateuri de ficat refrigerate, conserve de carne începute cu o zi înainte, pește afumat sau marinat refrigerat decât dacă le poți încălzi până se înfierbântă. Crenvurstii, chiar dacă sunt semipreparați termic, tot trebuiesc fierți. Conservele ar trebuie să fie bune de mâncat, atâta vreme cât nu au fost desfăcute și refrigerate. Evită salatele gata preparate din supermarketuri, mai ales cele care conțin ouă, carne de pui sau fructe de mare.

O altă regulă generală pentru gravide ar fi să nu mănânce o mâncare despre care nu are certitudinea că a fost bine gătită sau dacă nu a stat la frigider în ultime două ore (maxim o oră când este foarte cald afară).

– Evită lactatele nepasteurizate. În această categorie intră atât laptele de vacă, cât și laptele de capră sau oaie și orice este preparat din el. Nu mânca brânzeturi moi precum Brie, Camembert, Gorgonzola, brânzeturi preparate în bucătăria mexicană precum queso blanco, queso fresco, sau panela, decât dacă eticheta specifică clar că sunt obținute din lapte pasteurizat. Brânza cottage, ricotta, crema de brânză, Cheddar și parmezanul sunt în general considerate sigure, la fel ca iaurtul sau laptele bătut. Însă mare atenție de unde le cumperi! Nu cumpăra brânzeturi sau lapte de la țărani, cel puțin cât ești însărcinată.

– Păstrează o igienă alimentară riguroasă: spală bine legumele și fructele, spală-te mereu pe mâini și încearcă să folosești ustensile de bucătărie bine spălate și sterilizate.