Părinți de nota 10

Cum diferă cea de-a doua sarcină de prima: Întrebări şi răspunsuri

Lucurile se schimbă după prima sarcină. Din unele puncte de vedere îți va fi mai greu, din altele – mai ușor. Un lucru e cert: a doua sarcină diferă de prima.

Să începem cu ce știu mai bine: propriile mele sarcini. Mărturisesc, mi-a păsat mai puțin cum voi duce a doua sarcină din punct de vedere fizic, și mai mult de cum mă va afecta emoțional. Prima s-a lăsat cu mari fluctuații afective, schimbări de dispoziție și o depresie postpartum de toată frumusețea. De cea de-a doua, în schimb, m-am bucurat cu adevărat și am simțit întreaga experiență ca pe o binecuvântare, deși, din punct de vedere fizic, a fost mai greu de dus decât prima.

Deja la a doua sarcină știam la ce să mă aștept, în mare, așa că m-am bucurat de ea fără să stau cu nasul în prea multe tratate de specialitate și fără să-mi fac griji peste griji.

Una peste alta, nicio sarcină nu seamănă cu alta, așa că ne-am gândit să trecem în revistă câteva aspecte prin care a doua sarcină ar putea să fie diferită de prima și în cazul tău.

Burtica va crește mai repede?

Depinde. Eu m-am îngrășat 25 de kilograme la prima sarcină și doar 16 la a doua, dar nu este o regulă. De obicei, deși bebelușul din burtică nu crește mai repede ca fratele său mai mare, talia ta ar putea lua mai repede proporții. Așa că pregătește-ți din timp garderoba specială.

După ce vine copilul pe lume mă voi simți mai obosită decât la primul?

Da, s-ar putea să te simți un pic mai obosită, pentru că acum ai și alți copii prin jur, ai mai adăugat câțiva ani la vârsta din buletin, ai mai puțin timp să te odihnești și mai multe griji pe cap. Așa că fă-ți o listă de priorități și lasă pe mâine tot ce nu trebuie să rezolvi azi. Nu uita, în ziua de azi, tații trebuie să fie la fel de activi precum mamele – nu ezita să-ți implici partenerul în toate activitățile casnice.

Voi resimți mai multe contracții și alte dureri specifice în sarcină?

Eu am resimțit! Motivul? Operația de cezariană prin care a venit pe lume prima dintre fetițe. Mușchii pelvieni slăbiți mi-au produs dureri atunci când mergeam. Există însă și altfel de disconfort: durerile de spate par să se întețească de la o sarcină la alta, atunci când te apleci mereu după cei mici. Și venele varicoase se umflă de la o sarcină la alta – dacă te-ai confruntat cu această problemă încă de la prima sarcină, încearcă să porți ciorapi speciali și ridică picioarele de câte ori ai ocazia.

Voi avea parte de mai multe complicații?

Dacă ești sănătoasă și nu ai suferit de complicații la prima sarcină, este puțin probabil să se întâmple asta la a doua. Totuși, pe măsură ce numărul sarcinilor tale crește, sporește și riscul unor complicații precum placenta praevia sau hemoragia postpartum.

Pe de altă parte, dacă nu ai avut preeclampsie în prima sarcină, șansele să ai în cea de-a doua scad considerabil. În orice caz, este foarte important să aduci la cunoștința medicului obstetrician istoricul tău medical.

Va trebui să fac aceleași analize și teste prenatale?

Dacă nu ai avut complicații cu prima sarcină, rutina analizelor și a testelor va fi aproximativ aceeași, în funcție de timpul scurs între prima și a doua sarcină. Dacă ai peste 40 de ani, probabil ți se va solicita să faci un test pentru depistarea sindromului Down. Dacă ai același partener ca la prima sarcină și ați făcut deja teste pentru depistarea eventualelor anomalii genetice, la a doua aceste teste nu mai sunt necesare.

Când ar trebui să le spun celorlalți copii că sunt însărcinată?

Decizia îți aparține în totalitate. Depinde și de vârsta fratelui sau fraților mai mari. Cel mai bine e să aștepți până când riscurile pierderii sarcinii sunt diminuate, înainte de a răspândi vestea familiei și apropiaților.

Trebuie să întrerup alăptatul dacă am rămas iar însărcinată?

Nu e necesar să oprești alăptarea în timpul sarcinii, dacă nu îți dorești asta. Unii specialiști recomandă înteruperea alăptatului numai în ultimul trimestru de sarcină, în cazul în care există riscul de naștere prematură. Sau poate vrei să-l înțarci pe fratele mai mare pentru că sânii încep să devină dureroși din cauza schimbărilor hormonale și de greutat, dar această decizie îți aparține.

Dacă am născut prin cezariană prima oară, pot avea acum o naștere pe cale naturală?

Depinde de starea primei cezariene, de greutatea pe care o ai în prezent și de acordul medicului care te va ajuta la naștere. Eu, de pildă, nu am putut naște vaginal după cezariană, deși mi-aș fi dorit, pentru că ambele sarcini au fost transversale și nu am primit acordul medicului obstetrician pentru a naște pe cale vaginală, în ciuda faptului că sarcinile au fost lipsite de orice complicații.

Travaliul va fi acum diferit față de prima sarcină?

Deși nu e o regulă, travaliul poate fi mai scurt decât la prima sarcină – cu alte cuvinte, vei naște mai ușor. De obicei, la prima naștere, mamele pot avea un travaliu chiar și de 20 de ore, însă la următoarele nașteri, acesta se poate scurta.

Trebuie să recurg la ligatura trompelor uterine după a doua naștere?

În niciun caz! Doar dacă ești ferm convinsă, atât tu, cât și partenerul tău, că nu vă mai doriți copii. Deși această procedură este recomandată după a doua cezariană, mai ales în spitalele din România (mi s-a propus și mie și am refuzat politicos), nu este o regulă care spune că o femeie nu mai poate naște normal sau nu poate avea o a treia cezariană după primele două. Este mai complicat, dar nu imposibil, iar o echipă pricepută de medici te poate ajuta să îți mărești familia fără riscuri, dacă asta îți dorești.

Recuperarea postpartum va fi diferită?

Probabil, durerile de după naștere vor fi ceva mai intense. Crampele sunt cauzate de contracțiile uterului care se micșorează progresiv, pentru a-și recăpăta mărimea și poziția normală, de dinainte de a rămâne însărcinată. Durerile se întețesc și din cauza mușchilor uterini slăbiți după prima naștere, care tind să se contracte în loc să se relaxeze. Nu fii surprinsă dacă îți va lua mai mult să-ți recapeți formele. Deși alăptatul ajută la pierderea mai rapidă a kilogramelor în plus, de data asta trebuie să adaugi și un pic de efort fizic. Desigur, numai după ce starea de sănătate îți va permite.