Părinți de nota 10

Cand esti mama, primesti mereu critici de la familia ta

Daca esti mama, este mai mult decat probabil ca ti s-a spus vreodata ce e bine sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru ingrijirea sau hranirea copilului. Pe de alta parte, nu intotdeauna comentariile sunt pozitive, iar atunci te afli in defensiva pentru ca te simti prost.

Cand primesti comentarii de la rude

Aceste comentarii pot fi sub forma de sugestii sau sfaturi bine intentionate, dar intotdeauna, in spatele lor este o critica sau un dezacord despre modul in care ai grija de copilul tau sau despre felul in care traiesti maternitatea. Poate ca vor sa te ajute cu cuvintele lor sau poate ca vor doar sa te critice subtil pentru a-ti arata faptul ca nu ii place cum iti cresti micutul.

Din acest motiv este foarte important sa se stabileasca limite pentru acei membri ai familiei sau prieteni. Daca primesti de obicei aceste tipuri de comentarii, nu te infuria si nu sta in defensiva. Gandeste-te ca acea persoana iti spune acele cuvinte numai pentru ca considera ca este mai bine pentru tine si copil, chiar daca nu esti de acord cu punctul ei de vedere. Dar ii poti multumi cu o expresie de genul „va multumesc foarte mult pentru ceea ce spuneti, voi tine minte.”

6 din 10 mame primesc critici

Potrivit studiului realizat de spitalul C.S. Mott de Niños al Universitatii din Michigan, 6 din 10 mame care au copii intre 0 si 5 ani sunt criticate de familiile lor pentru educatia pe care o ofera celor mici. Persoanele care le critica cel mai mult sunt de obicei din propria lor familie.

Prietenii si oamenii din afara familiei critica cel mai putin si respecta cel mai mult mamele. In acest sens, este mai mult decat dovedit faptul ca critica din partea familiei poate provoca probleme emotionale mamei, care se simte neinteleasa si adesea atacata.

Aproba si spune „multumesc”

Nu este un secret ca ipocrizia exista in societate, dar suferi atunci cand vine din partea familie. Pentru a evita problemele emotionale majore din cauza cuvintelor spuse de cei din jur este mai bine sa acceptati sfaturile. Cel mai bine este sa-i multumesti acelui membru al familiei si apoi sa faci ce consideri cel mai potrivit pentru binele copilului tau.

Nu toata lumea gandeste ca tine si asta nu e rau, pentru ca suntem diferiti. Asa cum tu respecti parerea celorlalti, trebuie sa le ceri ca si ei sa o respecte pe a ta. Cand primesti critici sau cuvinte dureroase, ignora-le si nu te lasa afectata, deoarece intotdeauna poti sa faci ce crezi tu ca este bine pentru cel mic. Daca ai indoilei, mergi la un specialist care sa te lamureasca.

Felul in care iti cresti copilul este o decizie care tine doar de tine si de partenerul tau, de nimeni altcineva. Nu lasa pe altii sa intre peste hotararile voastre, pentru ca intotdeauna va fi cineva care va critica.