Părinți de nota 10

7 paşi pentru a creşte copii fericiţi

Copiii fericiți ne fac viața mai frumoasă. Nimeni nu vrea să aibă, sau să fie în preajma, unor copii dificili, egoişti, răsfăţaţi. E vorba de acei copii care se aruncă pe jos sau se îmbufnează, atunci când nu li se dă imediat tot ce vor. În mod paradoxal, părinţii acestor copii încurajează acest comportament dificil, în convingerea greşită că dacă le dau copiilor tot ce pot, aceştia vor fi fericiţi.

Poate că pentru o perioadă foarte scurtă de timp au dreptate. Însă pe termen lung, aceşti copii nu vor avea prieteni, vor fi cronic nemulţumiţi şi supăraţi pe părinţii lor, care au încercat atât de mult să-i mulţumească. De ce au nevoie copiii fericiţi? Persoane încrezătoare în sine, capabile şi plăcute, mai degrabă decât răsfăţaţi şi nefericiţi? Găsiţi mai jos câteva sugestii.

Copiii fericiți – copii care primesc atenție

Decât să-i sufocaţi cu jucării şi alte lucruri materiale, mai bine oferiţi-le cel mai valoros dar dintre toate – atenţia voastră iubitoare. Calitatea timpului petrecut împreună este mai importantă decât durata acestuia.

Planuri și strategii

În loc să le satisfaceti imediat dorinţele, ajutaţi-i să elaboreze un plan pentru a câştiga lucrurile pe care ar dori să le aibă. Acest lucru îi învaţă să-şi evalueze efortul, dar şi ceea ce obţin.

Copiii fericiți anticipează momentul

Permiteţi-le să se bucure de ceea ce urmează (anticiparea momentului). Copiii care învaţă să aştepte lucrurile pe care şi le doresc, au mai multe şanse să reuşească mai târziu în viaţă, după cum a arătat Walter Mischel, psihologul care a creat “testul Marshmallow”. În anii 1960 el a condus o serie de experimente, la care au participat copii cu vârste între 3 şi 6 ani. Aceştia trebuia să facă o alegere: ori primeau o mică recompensă (o bezea, un biscuite sau un covrig) imediat, ori aşteptau 15 minute şi puteau primi 2 dulciuri. De atunci copiii, care au participat la studiu, au fost urmăriţi de mai multe ori şi cercetătorii au descoperit că cei care au ales să întârzie satisfacţia au acum mai mult succes din punct de vedere academic, au o stimă mai mare de sine şi chiar tind să fie mai sănătoşi, decât ceilalţi.

Încurajați copiii să încerce

Dacă nu reuşesc, încurajaţi-i pe copiii dvs. mai degrabă să încerce din nou decât să renunţe, atât timp cât credeţi că îşi doresc cu adevărat rezultatul. Acest lucru îi învaţă să treacă mai uşor peste eşecuri. Această atitudine este asociată cu succesul şi satisfacţia din punct de vedere academic, financiar, dar şi în relaţiile personale.

Lăudați copiii

Concentraţi-vă şi lăudaţi-le eforturile, chiar mai mult decât realizările lor reale. Acest lucru îi învaţă pe copii să fie mai conştienţi, să trăiască mai mult în prezent. Astfel se vor simţi mai des mulţumiţi, decât dacă se vor bucura doar de momentul recompensării.

Părinți consecvenți

Stabiliţi reguli clare pentru copiii dumneavoastră şi rămâneţi consecvenţi, în special în timpul neînţelegerilor. Acest lucru le permite să se simtă în siguranţă.

Priviți din mai multe unghiuri

Încurajaţi-i să privească viaţa şi din alte puncte de vedere, decât ale lor. Acest lucru îi învaţă ce este compasiunea şi empatia.