Părinți de nota 10

Creierul femeii suferă modificări după naștere

Majoritatea femeilor resimt după naștere unele modificări apărute în structura organismului. Fie că e vorba de câteva kilograme în plus, fie de structura părului sau a pielii, e clar că se produc unele modificări într-o astfel de etapă.

Surpriza vine însă din teoria conform căreia modificările apar inclusiv la nivelul creierului. Cele mai recente studii susțin că după naștere, creierul femeilor crește în volum. Cei de la My Health News Daily, susțin că teoria a pornit de la dorința cercetătorilor și a psihologilor de a descoperi ce se întâmplă în creierul femeii după ce dau naștere.

Aceștia au ajuns la concluzia că mecanismul cerebral este identic în toate cazurile în care există un factor ce produce satisfacție și mulțumire, acestea fiind așa numitul “mecanism natural de recompensă”, pe care omul îl resimte atunci când trăiește ceva plăcut. Iată cum, se pare că același mecanism funcționează și în cazul femeii imediat după naștere, mai exact în momentul în care are loc contactul direct al ei cu bebelușul.

Procedeul este controlat de oxitocină.

Specialiștii susțin că procesul este controlat de oxitocină, un hormon care declanșează și coordonează tot procesul nașterii și care determină sentimentul de recompensă în creier. Substanța influențează pozitiv răspunsul femeii față de copil, intensificând sentimentele materne care se dezvoltă.

Creierul se modifică încă din timpul sarcinii.

Alte studii susțin că modificările apar chiar din timpul sarcinii, atunci când, corpul secretă mult mai muți hormoni decât în orice altă perioadă. Fluctuația este importantă pentru că pregătește creierul viitoarei mămici pentru a face față responsabilităților viitoare, ajutând-o să fie mai rezistentă la stres și să se adapteze mai ușor la nevoile copilului.

Mai apoi, modificările majore încep să prindă contur în momentul nașterii.

Cercetarea a dovedit că, după ce au născut, dimensiunea creierului proaspetelor mămici a crescut. Diferențele de volum au fost mici, dar semnificative, și sunt rezultatul creșterii în volum a materiei cenușii din creier. În același studiu, s-a constatat faptul că la o lună după naștere, creșterea confirmată în fericita zi, a fost și mai mare.

Modificările s-au observat în zone cum sunt hipotalamusul, lobul parietal și cortexul prefrontal.

Specialiștii au explicat și cum este posibilă o astfel de modificare. Ei susțin că, imediat după naștere, femeile își descoperă noi aptitudini: devin mai puternice, mai responsabile, mai calme, mai înțelegătoare și pot face lucruri pe care nu le-au experimentat înainte de a avea copii. Cercetătorii nu au putut afirma dacă această dezvoltare a creierului este rezultatul experiențelor în plus trăite de mamă sau dacă apar ca efect al nașterii.

Există însă o certitudine confirmată de specialiști și anume faptul că maternitatea este resimțită la nivelul creierului ca o plăcere. “Recompensele” pe care mama le primește sunt starea de bine a copilului și zâmbetul acestuia.
Mai mult, un studiu publicat în revista Neuro-psychopharmacology explică mecanismul “uitării” neplăcerilor și al durerilor din timpul nașterii. Primul strigăt al copilului are ca efect dezactivarea tuturor zonelor din creier care au simțit durere în cursul nașterii.

Rezultatele studiului ar putea fi utilizate în crearea tratamentelor hormonale menite să remedieze probleme cerebrale (mai exact cele de tip neurodegenerativ asociate îmbătrânirii) ale femeilor, mai ales că estrogenul este o componentă a celei mai des utilizate forme de terapie hormonală pentru femei.