Părinți de nota 10

Cum ştii dacă bărbatul de lângă tine va fi un tată bun?

Care sunt caracteristicile pe care le are un (viitor) tată bun!

Fiecare femeie însărcinată se întreabă la un moment dat dacă va fi o mama bună. Dar cum stă treaba cu viitorul tată? Ce caracteristici ar trebui să aibă acesta ca să facă faţă noului rol?

Mai jos găseşti o lista cu câteva trăsături pe care, dacă le găseşti şi la partenerul tău, poţi să declari că va fi un tată bun. Bineînţeles că lista nu este completă şi aşteptăm oricând adăugirile voastre.

Un tată bun este grijuliu

Aceasta este o trăsătură importantă a unui tată bun. Un caracter protector pune mai presus de toate siguranţa familiei şi îi oferă sprijinul în orice moment. Copilul se simte bine în compania tatălui grijuliu, este dornic să rămână cu el şi se simte important.

Un tată bun este responsabil
Păi altfel nici nu se poate, deoarece nu poţi să asociezi cei doi termeni: tată şi iresponsabil.

Bărbatul responsabil nu numai că acceptă sarcina de a asigura familiei sale bunăstarea, dar îşi creşte copilul cu înţelepciune – îi insuflă standarde corecte de comportament, îi modelează personalitatea şi îl sfătuieşte în rezolvarea problemelor.

Un tată bun iubeşte copiii
Dacă bărbatul, chiar înainte de a deveni tată, manifestă o mare afecţiune pentru copii, îi place să distreze copiii la petreceri, se ocupă bucuros de odraslele prietenilor şi reuşeşte să fie o sursă de inspiraţie pentru copii – atunci viitoarea mamă se poate declara norocoasă. Acest bărbat este partenerul ideal de joacă pentru orice copil.

Un tată bun îşi iubeşte partenera de viaţă
Care este cel mai bun lucru pe care îl poate face un tată pentru copilul său? Să o iubească pe mama lui. Este foarte adevărat acest enunţ – relaţia de iubire dintre părinţi are un impact foarte mare asupra dezvoltării copilului. Dacă iubirea şi respectul reciproc sunt valorile care stau la baza familiei, atunci copilul va creşte şi se va dezvolta armonios.

Un tată bun este copilăros

Dacă viitorului tată îi place ocazional să se joace pe consolă, să se distreze vizionând un desen animat sau să colecţioneze maşinuţe – ar putea fi un semn că după ce devine tată, nu va fi niciodată în pană de idei în ceea ce priveşte modalitatea de petrecere a timpului cu copilul.

Un tată bun nu este egoist
Când devii părinte observi că viaţa ta se cam învârte în jurul copilului, iar egoismul nu prea are ce cauta aici. Dacă viitorul tată petrece mai mult timp cu prietenii decât acasă, preferă să dea banii pe gadget-uri inutile pentru plăcerea lui personală, uitând de nevoile altora – asta nu prevesteşte nimic bun. Creșterea unui copil înseamnă eforturi și momente în care ne punem pe planul al doilea. Cel mai bun tată este cel care poate sta treaz la căpătâiul copilului când acesta are febră sau cel care ia copilul la o plimbare pentru ca mama să se poată odihni.

Un tată bun nu este dependent de muncă
Bărbaţii care pun cariera pe primul loc e clar că nu se pot bucura pe deplin de viaţa de familie. Dacă nu schimbă ceva în acest sens, nu vor fi capabili să simtă cu adevărat bucuria de a fi taţi. Când devine tată, bărbatul trebuie să ştie graniţa dintre viaţa profesională şi cea personală. Dacă jobul îi aduce mai multă satisfacţie şi fericire decât timpul petrecut cu familia, probabil că nu va fi prezent la momente importante din viaţa copilului sau, iar relaţia tată-copil va fi foarte săracă.

Un tată bun este afectuos
Ce model de tată crezi că este mai bun pentru dezvoltare armonioasă a copilului?

Cel aspru şi exigent, care rareori îşi laudă copilul şi nu se da în lături de la a-i mai aplica câte o sancţiune?
Sau cel care îşi sprijină copilul în eşecuri, îl încurajează să mai încerce şi nu-i e teamă să-şi exprime sentimentele? Desigur, al doilea tip de personalitate este lozul câștigător.

Dar nu uita că oamenii se pot schimba. Important este să își dorească acest lucru!