Indiferent dacă așteptați primul sau cel de-a patrulea copil, anxietatea care apare exact în ultimele săptămâni de dinaintea nașterii, poate atinge punctul culminant. Mai apoi, întotdeauna vor exista oameni care vor dori să vă avertizeze despre cum e viața cu un copil, cu doi sau cu trei și cât de greu va fi.
Venirea nou-născutului pe lume înseamnă pe lângă multă fericire și unele provocări cu adevărat unice, iar de multe ori această experiență se rezumă la a învăța din mers și la a vă adapta și ajusta în mod constant.
Acestea fiind spuse, viața cu un nou născut este obositoare, nu veți dormi suficient și va fi greu să vă dați seama ce nevoi are bebelușul, mai ales dacă este primul copil. Întreaga viață va fi modificată pentru totdeauna, dar ceea ce descoperă mămicile încă din primele săptămâni este că, oricât ar fi de obosite și neștiutoare, cumva se descurcă și o scot la capăt cu toate.
Desigur, de mare ajutor v-ar fi un mecanism de rezolvare a tuturor problemelor, așa că în rândurile următoare vă oferim 5 sfaturi care fac viața proaspetelor mămici mai ușoară.
Acceptați ajutorul celor din jur și fiți mereu informate. Ajutorul și informația sunt poate cele mai de preț arme ale unei mămici. Cu siguranță, aveți în jur prieteni, rude sau vecini care doresc să vă ajute. Chiar dacă nu vă surâde întotdeauna ideea de a accepta ajutorul lor, câteodată o mână de ajutor este binevenită. Mămicile parcă sunt programate să încerce să facă totul pe cont propriu, dar cele mai multe persoane se simt bine atunci când oferă ajutor, indiferent că asta înseamnă să stea puțin cu bebelușul cât faceți un duș, să întindă niște rufe la uscat sau să vă facă cumpărăturile. Cât despre informații despre creșterea și dezvoltarea bebelușului, găsiți aici sfaturi și explicații care vor elimina o mare parte din stresul din primul an de viață al bebelușului.
Investiți în produse utile. Există nenumărate lucruri destinate mămicilor. Unele sunt utile, altele vor fi de prisos. Cu siguranță, fiecare mămică are o listă lungă de cumpărături, însă dacă sunteți la primul copil, cel mai probabil nu bănuiți care sunt cele mai eficiente produse. De exemplu, vă pot fi de folos un scaun sigur în care bebelușul va sta comod în timp ce faceți duș, o pernă care ușurează alăptarea, un sutien confortabil și alte lucruri pe care le găsiți aici, și multe altele care sunt proiectate pentru a vă face viața mai ușoară.
Mergeți la culcare cât mai devreme. Un sfat pe care majoritatea mămicilor îl primesc este cel de a dormi atunci când bebelușul doarme. În realitate, orice minut în care bebelușul stă liniștit, poate fi folosit pentru a rezolva lucrurile pe care le-ați lăsat deoparte. Prin urmare, cel mai indicat este să mergeți la culcare cât mai devreme, chiar de când partenerul de viață poate prelua sarcina de a supraveghea bebelușul. Puteți merge la culcare chiar și la ora 7 sau 8, iar dacă bebelușul se va trezi de mai multe ori în timpul nopții, tot veți avea câteva ore de odihnă.
Ca mămică, nu strică niciodată să vă faceți noi prietene. Indiferent că stați la bloc sau la casă, cu siguranță veți da de multe alte mămici incredibile și împreună veți dezvolta o rețea de sprijin. Când nu dormi, este întotdeauna plăcut să auzi că nimeni nu doarme.
Nu întrerupeți administrarea multivitaminelor. Cele mai multe mame iau vitamine prenatale, iar după naștere, brusc opresc administrarea vitaminelor. Cel mai indicat este ca medicul să vă prescrie multivitamine, în special vitamina D și acizi grași Omega-3. Astfel de vitamine pot face diferența în ceea ce privește nivelul de energie.
În cele din urmă, chiar dacă aveți impresia că nu aveți timp, faceți un duș în fiecare zi. Lăsați copilul în grija partenerului, a bunicii sau a unei rude și relaxați-vă 5 minute la duș. Apoi, încercați să faceți patul în fiecare dimineață. Durează doar două minute, dar acest mic gest vă oferă un bun start pentru o nouă zi.