Părinți de nota 10

10 alimente care stimulează creierul copilului

Alimentația are un rol esențial în dezvoltarea neuro-cognitivă a copiilor. Anumite produse contribuie la dezvoltarea creierului, îmbunătățesc funcția cerebrală, concentrarea și memoria. Grăsimile sănătoase, iodul, calciul, fierul, carbohidrații complecși sau antioxidanții sunt doar câteva dintre substanțele nutritive importante pe care trebuie să le incluzi în alimentația copilului. La fel ca orice alt părinte, îți dorești ca micuțul tău să fie inteligent, fericit și sănătos, dar știi de ce are nevoie organismul său pentru a-i asigura o creștere armonioasă? Iată 10 alimente deosebite care îi stimulează și îi ajută creierul!

Somonul


În primii ani de viață, creierul copilului și întregul sistemul nervos se dezvoltă într-un ritm foarte rapid. Potrivit studiilor, la vârsta de 3 ani, creierul ajunge la 80% din volumul celui al unui adult, formând mii de conexiuni neuronale. Acizii grași Omega 3 au un rol deosebit în susținerea întregului proces de creștere neuro-cognitivă, deoarece au în compoziție acizii docosahexaenoic (DHA) și eicosapentaenoic (EPA), care se găsesc în structura creierului. Grăsimile sănătoase se găsesc din plin în peștele gras, precum somonul. Acestea au un rol definitoriu asupra inteligenței copilului, IQ-ului și capacității de memorare.

Ouăle


Bilineurina este o substanță nutritivă care contribuie la reglarea cardiovasculară și, implicit, oxigenarea mai bună a creierului. Ouăle sunt principala sursă pentru acest nutrient, așa că include-le în alimentația copilului, ca să îi oferi o dezvoltare sănătoasă. De asemenea, ouăle sunt și o sursă grozavă de proteine, care influențează direct creierul prin alimentarea sa cu aminoacizi. Gălbenușul de ou conține o cantitate ridicată de colină care ajută memoria.

Untul de arahide


Organismul copilului tău are nevoie și de tiamină sau vitamina E. Acestea se găsesc în special în arahide și untul de arahide, bogate de altfel și în acizi grași Omega 3. Tiamina ajută creierul și sistemul nervos să utilizeze glucoza pentru a obține energie, în timp ce vitamina E este un antioxidant ce protejează membranele nervoase.

Cerealele integrale


În mod constant, creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa corespunzător. Fibrele sunt cele care ajută eliberarea acestei substanțe în organism. Cerealele integrale sunt bogate în vitamine din complexul B, care ajută la hrănirea sistemului nervos, ovăzul fiind un excelent combustibil pentru creier. Totodată, cerealele integrale păstrează într-o formă optimă arterele ce contribuie la oxigenarea adecvată a creierului.

Fructele


Antioxidanții au rolul de a proteja corpul împotriva radicalilor liberi. Aceștia luptă împotriva îmbătrânirii celulare, ce ar afecta în mod direct creierul. Mergând pe principiul „minte sănătoasă în corp sănătos”, oferă-i copilului tău fructe proaspete în fiecare zi. Merele și prunele conțin o cantitate mare de antioxidanți ce stimulează memoria. La fel de indicate sunt și căpșunele, afinele, coacăzele, fragii, murele sau cireșele, care sunt bogate în vitamine și minerale ce influențează rapiditatea reacțiilor și calitatea gândirii.

Laptele


Bogat în vitamine din complexul B, minerale, proteine, carbohidrați, antioxidanți și calciu, laptele nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor. Substanțele benefice pe care acesta le conține contribuie la îmbunătățirea funcțiilor creierului și dezvoltarea țesutului nervos, enzimelor și neurotransmițătorilor.

Fasolea


Fasolea conține proteine, vitamine, minerale, carbohidrați complecși și fibre care mențin un nivel maxim de energie. Sunt o sursă excelentă de hrană pentru creier și facilitează procesul de gândire. Fasolea cu bob mare conține și acizi grași Omega 3, necesari pentru sănătatea creierului.

Legumele


Surse ideale de antioxidanți, legumele care au culori bogate mențin celulele nervoase puternice. Roșiile, dovleacul, spanacul, morcovii sau cartofii dulci sunt surse perfecte de antioxidanți. De asemenea, broccoli, conopida ori mazărea sunt bogate în vitaminele B 9, E, K, dar și fier esențial pentru producerea hemoglobinei care oxigenează creierul. În cazul în care copilul are deficit de fier, aceasta va conduce la anemie, afectând capacitatea de învățare, memoria și atenția celui mic.

Nucile


Deoarece conțin cantități mari de antioxidanți și acizi Omega 3, nucile sunt importante pentru alimentația copiilor. Substanțele nutritive pe care le conțin impulsionează capacitatea de a funcționa, coordonarea motorie și modul în care sunt procesate informațiile. Antioxidanții din nuci pot combate deteriorarea ADN-ului celulelor creierului, așa că sunt potrivite oricând ca gustare între mese.

Usturoiul


Iodul este o substanță importantă pentru organism. Acesta ajută la sintetizarea unui hormon al glandei tiroide, numit tiroxină, care contribuie activ la creșterea și dezvoltarea creierului. Usturoiul este bogat în iod, de aceea nu trebuie să îl eviți când îi pregătești mâncarea copilului tău.

Organismul celor mici are nevoie de o alimentație corespunzătoare pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a creierului. Include în dieta zilnică a copilului tău alimentele prezentate și nu uita – creierul este primul dintre organele care absoarbe substanțele nutritive din produsele pe care micuțul le consumă în fiecare zi.