Părinți de nota 10

De ce nu trebuie să-i dai pufuleți copilului

Pe piață există tot felul de branduri promovate ca fiind destinate (și) copiilor, iar asta îi îndeamnă de multe ori pe părinți să nu mai citească și eticheta. Astfel, puteți observa că majoritatea pufuleților conțin mălai, sare, ulei, dar uneori și zahăr, glucoză, coloranți sintetici E 102 tartrazină, E 124 Roșu Ponceau, coloranți sintetici E 133 brilliant și arome identic naturale (artificiale). În plus, valoarea calorică este destul de mare: 224 Kcal/30 g produs.

Aport prea mare de sare în pufuleți

Unele sortimente de pufuleți au un aport prea mare de sare, ceea ce suprasolicită rinichii. De asemenea, colorantul artificial azoic galben tartrazină poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor.

Colorantul din pufuleți provoacă tulburări de vedere, eczeme și dificultăți de respirație

Excesul de zaharuri și cantitatea redusă de proteine vegetale fac din pufuleți un produs care ar trebui să lipsească din meniul copiilor. Sunt săraci în vitamina B1 și PP, iar consumul lor în mod frecvent poate provoca forme atipice de pelagra (deficiența de vitamina B3).

Aditivi care pot provoca sindromul ADHD și astm

E 102 și E 124 sunt aditivi foarte periculoși pentru cei mici și pot contribui la apariția sindromului ADHD (hiperactivitate și deficiență de concentrare) sau pot declanșa rinită, urticarie sau chiar astm, în cazul copiilor cu teren alergic. De asemenea, se pare că există o legătură între consumul acestor aditivi și tumorile tiroidiene.

De altfel, consumul de E 124 Roșu Ponceau are potențial cangerigen, cantitatea maximă admisă în corp fiind de 4mg/kg corp.

E-uri periculoase în alimentaţia copiilor

În concluzie, dacă analizăm ingredientele de pe etichetă, pufuleții care au și alte ingrediente în afară de mălai, sare și ulei, nu sunt destinați copiilor, adolescenților (care oricum trec prin schimbări hormonale) și femeilor însărcinate sau care alăptează. Persoanele care suferă de diabet pot consuma pufuleți numai cu avizul medicului.

Cu toate astea, nici pe cei simpli, fără aditivi, excesul de sare conținut și uleiul vegetal nu-i transformă într-o gustare sănătoasă.