Părinți de nota 10

Tot ce trebuie să știi despre copiii născuți vara

Astrologia poate să nu reprezinte un domeniu pe placul tuturor, dar există studii științifice care asociază nu doar anotimpul, ci chiar și luna la anumite detalii ce țin de personalitate. Iată cele mai importante concluzii la care cercetările din domeniu au ajuns în acest sens.

 

Caracteristici ale copiilor născuți vara

– Copiii născuți vara au tendința să prezinte o greutate mai mare la naștere decât cei care vin pe lume în alte anotimpuri, conform unui studiu desfășurat în anul 2015 în Marea Britanie. De asemenea, în cadrul aceleiași cercetări s-a observat și o lungime mai mare a copiilor născuți în iunie și iulie (mai mare decât media). Nu se cunoaște exact cauza, dar se ia în considerare o expunere suplimentară la lumina soarelui; această greutate ridicată la naștere se perpetueză ulterior în viață, respectiv copilul devine un adult înalt și masiv. O alimentație a mamei cu puține proteine sau vitamina C și D poate influența dezvoltarea inimii sau a oaselor. Virusurile sezoniere și în special gripa pot afecta de asemenea sănătatea maternă și dezvoltarea fetală

– Conform unui studiu desfășurat în anul 2010 de către Universitatea Vanderbilt, copiii născuți vara au tendința de a prezenta un ceas biologic mai puternic decât ceilalți. Autorii studiului, profesorul de științe Douglas McMahon, absolventul Chris Ciarleglio, masteranda Karen Gamble și alți doi studenți din cadrul universității au desfășurat un experiment asupra șoarecilor cu privire la puterea ceasului biologic raportat la tipul și cantitatea de lumină în care au fost crescuți. S-a concluzionat că cei născuți și crescuți în lumina verii au dispus de un ceas biologic mai precis și tipare comportamentale regulate comparativ cu cei născuți iarna.

copiii nascuti vara

– Pe lângă aspectul ce ține de ceasul biologic menționat anterior, anotimpul nașterii poate anticipa susceptibilitatea la diverse tulburări neurologice și psihologice. Este vorba despre tulburarea afectivă sezonieră, similară depresiei, ca urmare a schimbării vremii și a cantității diminuate de lumină. Studiile au demonstrat că bebelușii născuți vara au mai puține șanse să prezinte această problemă comparativ cu cei născuți iarna. Se pare că tipul și cantitatea de lumină pe care o oferă vara ajută mai mult un nou-născut să facă față schimbărilor de mediu

– Deși nu există încă o explicație detaliată pentru faptul că cei născuți vara suferă de schimbări de dispoziție mai dese, conform unui studiu realizat de Colegiul European de Neuropsihofarmacologie s-a demonstrat că aceste persoane sunt mai predispuse schimbărilor de dispoziție decât alții. Autorul studiului, profesorul asistent Xenia Gonda, a declarat că anotimpul în care se naște o persoană influențează constituția neurologică, inclusiv nivelul de dopamină și serotonină. Aceste două substanțe din creier sunt cele care ajută la determinarea nivelului de bucurie sau tristețe. Cercetarea doctorului Gonda a demonstrat că cei născuți vara sunt mai predispuși schimbărilor de dispoziție, ceea ce înseamnă că ceva influențează nivelul acestor substanțe chimice din creier. Lunile de gestație din timpul iernii, cu zile scurte și nopți lungi, asociază schimbări dese de dispoziție. Nu înseamnă însă că acei copii care se nasc vara au șanse mai mari de a dezvolta tulburări mentale precum bipolaritate sua schizofrenie ulterior în viață, dar pot fi destul de ursuze dimineața

– Același studiu menționat anterior, realizat în anul 2014 de către Xenia Gonda, a mai descoperit că acei copii care se nasc vara au în general o gândire mai pozitivă decât ceilalți, uneori în grad excesiv. Acesta poate fi un aspect bun sau rău; pozitivismul te poate face mai fericit, dar un exces te poate determina să treci cu vederea sau să minimizezi capcanele sau obstacolele posibile din viața față de ceilalți.

– Există și câteva aspecte mai puțin pozitive pe care le poate cauza nașterea vara. Astfel, ai șanse mai mari de a te confrunta cu afecțiuni medicale grave precum boală cardiacă și diabet. Însă nu este vorba de vară care cauzează aceste probleme de sănătate, ci mai degrabă de o nutriție corespunzătoare. Astfel, dacă un nou-născut are acces la nutriție corespunzătoare și la alimente sănătoase în primele stadii ale vieții, sunt șanse mai mari să devină un adult sănătos. Însă acei bebeluși născuți în lunile mai neproductive, precum cele cu căldură extremă sau frig extrem, au șanse mai mari să dezvolte ulterior în viață o boală de inimă și diabet.

– Au șanse să se confrunte cu dislexie. Există un studiu care a vizat doar băieți, ce a demonstrat că mai mulți copii născuți în mai, iunie și iule au avut șanse să se confrunte cu o dizabilitate în învățare, ceea ce face cititul, scrisul și despărțitul în cuvinte dificil. Studiul a demonstrat că aproximativ 70% dintre băieți născuți vara au prezentat această problemă

– Au șanse mai puține să fie faimoși. Profesorul din cadrul Universității Connecticut, Mark Hamilton, a analizat 300 de celebrități din diverse domenii – politică, filme, muzică, sport și altele. Din mostra sa a descoperit că celebritățile tind să fie născute în lunile ianuarie și februarie și nu în lunile de vară.

– Au șanse să aibă mai multă materie cenușie, dacă sunt fete; la băieți se întâmplă exact invers. Conform unor studii desfășurate de Centrul Medical al Universității Columbia, există o legătură între luna nașterii și cantitatea de materie cenușie. Astfel, la fete există în cantitate mai mare dacă vin pe lume vara decât iarna, ceea ce conduce la un grad crescut de inteligență. La băieți se întâmplă exact opusul, băieții născuți vara nefiind favorizați pe plan cerebral.