Părinți de nota 10

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Aștepți cu bucurie venirea pe lume a celui mic dar ești surprinsă de dureri ciudate în timpul sarcinii? Află care dintre ele sunt normale și ce poți face pentru a te simți mai bine.
Sarcina este una dintre cele mai speciale perioade din viața unei femei. Entuziasmul pentru venirea pe lume a celui mai mic membru al familiei, pregătirile și sfaturile primite transformă această perioadă într-un interval de care-ți vei aminti mult timp de acum încolo. Pe lângă nerăbdarea cu care îți aștepți bebelușul, sarcina îți aduce și schimbări de ordin fizic. Cu siguranță vei avea zile în care nu va fi atât de ușor să-ți desfășori activitățile, iar starea de greață îți poate face probleme. Dacă ți se pare că ai dureri ciudate în timpul sarcinii este important să te adresezi unui medic specialist pentru a scăpa de griji și a putea fi o viitoare mămică fericită. Nu lăsa grijile să te copleșească. Mai bine mergi la un consult, discută deschis cu medicul tău și vei avea mult mai multă energie în cele 9 luni.

Iată care sunt principalele dureri ciudate în timpul sarcinii care nu trebuie să te îngrijoreze:

1. Fulgerul vaginal

Este o durere intensă, asemănătoare cu un junghi, care se resimte în zona pelvisului, a vulvei sau a rectului. În timpul sarcinii presiunea asupra cervixului crește. Majoritatea nervilor din uter se află în imediata apropiere a cervixului, iar mișcările bebelușului îi pot stimula. De asemenea, acest tip de durere ar putea fi datorat apariției venelor varicoase în zona labiilor și a vaginului, în timpul sarcinii.
„Dimensiunile uterului cresc, iar circulația sângelui poate fi îngreunată. Datorită presiunii exercitate venele din zona vaginului se pot dilata și astfel apar durerile”, explică dr. Peter Ahlering, medic ginecolog. Pentru a diminua acest tip de dureri poți încerca să porți dresuri și colanți pentru gravide, având în vedere că unele dintre aceste produse ajung până în zona ombilicului. „Este bine să utilizezi ciorapi și dresuri speciale pentru că mențin o poziție corectă în timpul sarcinii, stimulează circulația normală și previn stagnarea sângelui în zona vaginului și la nivelul extremităților. Disconfortul va dispărea rapid după naștere, iar venele varicoase se vor resorbi sau vor deveni mult mai mici”, potrivit dr. Ahlering.

2. Durerea de ligament rotund

Ligamentele din zona șoldurilor, până la osul pubian, se întind pentru a susține uterul în perioada sarcinii.„Pe măsură ce uterul se mărește, femeile însărcinate pot resimți o senzație de presiune care pornește din zona șoldurilor și se poate extinde până în zona labiilor”, explică dr.

Ahlering. Pentru a reduce disconfortul creat poți purta o centura de susținere pentru gravide. De asemenea, poți face o baie caldă sau poți experimenta diferite poziții pentru a o identifica pe cea care nu îți produce durere deloc.

3. Dureri de acomodare

Acest tip de dureri se datorează creșterii constante a dimensiunilor uterului pentru a susține dezvoltarea bebelușului. Este vorba despre un tip de durere surdă, continuă, care nu se reduce atunci când îți schimbi poziția. Chiar dacă apare des, nu te îngrijora. Crampele sunt un lucru obișnuit în timpul sarcinii, însă dacă apar la intervale regulate și sunt însoțite de sângerare sau secreții vaginale cel mai bine ar fi să te programezi la un consult de specialitate.

4. Dureri de picioare

În perioada sarcini circulația devine mai lentă și sângele are tendința de stagnare la nivelul extremităților. „Sistemul limfatic și cel venos sunt solicitate mult mai mult în condițiile în care dimensiunile uterului cresc. Din această cauză poți avea probleme cu picioarele umflate sau poți resimți presiune”, potrivit dr.

Ahlering. Specialiștii îți recomandă să porți ciorapi compresivi pentru gravide și , de asemenea, poți sta întinsă, cu picioarele pe o pernă, în momentele în care disconfortul se accentuează. Acest tip de poziție favorizează reluarea circulației normale a sângelui. Un masaj relaxant al tălpilor te va ajuta să zâmbești din nou.

5. Dureri cauzate de gaze

Digestia poate deveni mai lentă în timpul sarcinii, iar progesteronul determină relaxarea mușchilor intestinali. Astfel, alimentele consumate vor fi digerate într-un interval mai lung și pot apărea senzația de arsură sau preaplin, precum și gazele. În plus, suplimentele cu fier care sunt recomandate pentru viitoarele mămici îngreunează și ele digestia. Acumularea gazelor la nivelul intestinelor poate cauza dureri intermitente. Pentru a reduce acest efect secundar, consumă laxative naturale cum sunt sucul de prune sau prunele uscate, bea 8-10 pahare de apă în fiecare zi și fii atentă la proporția de fructe și legume proaspete din meniul tău.