Orice proaspătă mămică știe că alăptarea nou-născutului trebuie realizată ziua şi noaptea la cerere, și nu după program. De obicei, bebelușul va fi destul de gălăgios atunci când îi este foame, și nu trebuie să intri în panică dacă acesta va părea că nu se satură. Pentru el sânul este mai mult decât hrană, este una dintre modalitățile prin care se poate conecta cu mama. Și, încă un amănunt: laptele matern se digeră mult mai repede decât laptele praf, așa că micuțul tău poate avea senzația de foame și la doar o oră după ce a terminat de mâncat.
După o lună de viață, producția de lapte se stabilizează
De reținut că în primele 3-4 săptămâni de viață ale bebelușului, fluxul și producția de lapte matern se stabilizează. Prin supt, sânii sunt stimulați să producă acea cantitate de lapte care a fost extrasă. Medicii pediatri susțin că un nou-născut va suge la intervale de 2-4 ore, inclusiv noaptea. Nu trebuie lăsată o durată mai mare de 4 ore între mese, pentru ca bebelușul să mănânce suficient, dar și pentru a susține fluxul de lapte.
Și, pentru că a venit vorba de somn, aici proaspetele mămici sunt ”corigente”. Deși pe timpul sarcinii și-au propus ca micuțul să doarmă în pătuțul lui, în camera lui, oboseala acumulată le face să renunțe la aceste planuri și să-l ia pe cel mic în pat cu ele, pentru a se putea odihni așa cum trebuie. Sau măcar pe aproape. Dar oare există vreo legătură între locul în care doarme bebelușul și cantitatea de lapte a mamei? Acest lucru vom încerca noi să-l explicăm în continuare.
Între 2-3 luni, unii copii pot dormi mai multe ore neîntrerupt pe durata nopții. În acest caz, intervine și capacitatea mamei de stocare a laptelui. Femeile au capacități diferite de stocare a laptelui la nivelul sânilor, iar uneori alăptarea pe timpul nopții poate continua mai multe luni. Un nou-născut are nevoie de 8-12 hrăniri într-un interval de 24 de ore, ceea ce înseamnă o masă la fiecare 2-3 ore. Dacă micuțul este alăptat, hrănirile frecvente și regulate stimulează producția de lapte și asigură un bun start al alăptării și stabilizarea fluxului de lapte.
Mesele nocturne la bebeluși după introducerea diversificării (6 luni) sunt aduse în discuție de pediatrii specializați în somn, care consideră că micuții au după această vârstă capacitatea de a dormi pe parcursul nopții fără să mai fie nevoie să fie hrăniți.