Părinți de nota 10

Cele 4 cuvinte care te vor ajută să treci peste dificultățile maternității

Mamele care au trecut deja prin experiența dificultăților maternității din primii ani de viață ai copilului spun că multitudinea de sfaturi venite din partea celorlalți pot constitui o validare că realizările tale, în ceea ce-l privește pe copil, sunt așa cum trebuie. Cu toate acestea, spun ele, pentru ca a te simți mai puțin copleșită de îndoieli și pentru a trece mai ușor peste stres este necesar să-ți poți spune în fiecare zi: „Fac ceea ce trebuie”. Tocmai aceste cuvinte sunt cele care îți vor asigura sprijinul când va trebui să faci alegeri, să iei decizii.

Odată ce ai devenit părinte, vei ajnge să-ți cunoști cel mai bine copilul și vei vedea cum va fi când sfaturile auzite nu se pot aplica mereu la fel, că nu pot fi la fel de bune în orice situații ce-l implică pe copilul tău.
Gândește-te că este firesc să simți că îți este greu, dar că toate aceste momente vor trece, în condițiile în care copilul va crește și își va forma treptat rutine care îți vor mai simplifica viața de zi cu zi. Fii răbdătoare și gândește-te că toate se vor rândui la timpul lor, că trebuie să ai încredere și în instinctele tale și că poți să preiei, din sfaturile experților sau ale cunoștințelor, ceea ce crezi că s-ar potrivi mai bine stilului vostru de viață.

Chiar și când copiii vor crește, vor exista numeroase momente în care te vei confrunta cu diverse dificultăți, dar contează foarte mult să-ți păstrezi încrederea în tine și să crezi că faci ceea ce trebuie. Nu uita că doar tu îți știi cu adevărat copilul și că vei reuși să te descurci pentru ca totul să fie bine.

Cum să procedezi pentru a trece mai ușor peste dificultățile caracteristice vieții de mamă
În special dacă nu ai încă suficientă experiență în cea mai frumoasă „meserie”, este indicat să te străduiești să te ghidezi și după sfaturi venite din partea specialiștilor, precum sunt și acelea de mai jos:
Fii tolerantă cu tine însăți
Este firesc să ai zile în care să ți se pară că pur și simplu nu mai poți face față. Din acest motiv, poți să ajungi să-ți spui că viața alături de un bebeluș nu e deloc așa cum te așteptai (în sensul negativ vei afirma așa ceva), pentru ca ulterior să te simți vinovată că ai putut să gândești astfel.
Aceste manifestări sunt ceva firesc, important este să nu-ți pierzi încrederea în tine, să știi că vei face tot ce poți pentru copilul tău și că vor veni și zile mai ușoare. În mod cert că vei ajunge, peste ani, să-ți dai seama că inclusiv „zilele rele” constituie amintiri prețioase legate de viața alături de copilul tău.

Nu în ultimul rând, de tine va depinde să te ierți pentru că nu ai reușit mereu să-ți respecți o rutină de îngrijire menită să te ajute să te întorci la aspectul fizic de dinainte de naștere. Acest lucru este și el important, dar mult mai mult este nevoie să fii sănătoasă și să ai suficientă putere pentru a te ocupa de micuțul tău. De aceea, nu te forța să ții tot felul de diete sau să intri într-un program strict de exerciții fizice. Mai bine discută înainte cu un specialist, care-ți da spune când este momentul potrivit să reîncepi să redevii cât mai activă, astfel încât să fii într-o formă cât mai bună.

Să nu-ți fie teamă ca, în anumite momente, să ignori sfaturile primite
Faptul că tu îți cunoști cel mai bine copilul ar trebui să te motiveze să ai multă încredere în instinctele tale, în condițiile în care nu este posibil ca toate sfaturile ajunse la tine să se potrivească perfect cu nevoile și stilul vostru de viață. Numai tu poți decide ce este cel mai bine pentru copil și pentru tine!

Este în regulă ca bebelușul să fie lăsat să și plângă
Desigur că pentru o proaspătă mămică va fi extrem de dificil să-și vadă bebelușul plângând. Acest fapt nu înseamnă că trebuie să te simți vinovată de fiecare dată când acesta începe să plângă și să te superi foarte tare că nu știi cum să-i intri în voie.
Pe măsură ce timpul trece și îl vei cunoaște tot mai bine, vei vedea cum vei învăța cum să-i aduci alinare. Important este să te asiguri că nu plânge din cauza unei probleme de sănătate și să fii calmă și răbdătoare!

Mama foarte suparata ca bebelusul ei plange

Încearcă să-i faci rutine consistente bebelușului încă din primele săptămâni de viață
Pentru a-ți fi și ție mai ușor, dar și pentru ca bebelușul să se obișnuiască să aibă un program, creează-i niște rutine încă din primele luni. Cele care țin de somn și de hrănire sunt esențiale și se pot îmbunătăți pe măsură ce micuțul va crește, iar tu vei reuși astfel să te organizezi din ce în ce mai bine.

Gândește-te la faptul că „Zilele sunt lungi, dar anii trec repede”
Mamele care au copii mari nu se feresc să recunoască faptul că au avut și zile foarte grele cu aceștia, care păreau că nu se mai termină. Dragostea și răbdarea le-ai ajutat să le depășească, iar în prezent se gândesc cu nostalgie la momentele mai dificile, dar care le-au legat mai mult de copii.

Metode prin care să gestionezi stresul apărut odată cu statutul de mamă
Îți va fi mai la îndemână să treci peste dificultățile maternității din primele luni de viață ale copilului tău dacă vei urma și îndemnurile prezentate mai jos:
Încearcă să fii cât mai activă
Nu numai exercițiile fizice sunt utile, dar și adoptarea unui program care să-ți permită să faci mișcare în mod constant te ajuta să te bucuri de o stare mai bună. Fie că este vorba despre activități din interior, fie că este vorba despre cele de afară, oricare dintre ele sunt binevenite. De exemplu, poți face exerciții fizice ușoare acasă, poți să ieși la plimbare alături de bebeluș sa poți să mergi la o sală de sport specială pentru mame și bebeluși. Vei sesiza că vei fi parcă mai puțin stresată și vei avea mai multă energie!

Nu încerca să faci prea multe
Pentru a reuși să nu fii mereu copleșită și de prea multe treburi casnice, încearcă să te organizezi cât mai eficient. De exemplu, poți să faci unele treburi în timp ce bebelușul doarme în timpul zilei. Nu uita însă că și tu trebuie să te odihnești!
De asemenea, nu-ți stabili ținte prea ambițioase cu privire la primele săptămâni de viață ale copilului. Mai important decât orice este să poți fi alături de el și să ajungi să-l cunoști cât mai bine.
Nu în ultimul rând, vei trece mai ușor peste dificultăți dacă vei accepta și ajutorul celor din jur.

Femeie ce o ajuta pe ajuta pe alta sa aiba grija de bebelus

Inclusiv partenerul de viață sau copiii mai mari te pot ajuta, astfel încât asupra ta să nu existe prea multe presiuni.

Încearcă să socializezi cât mai mult
De la simplele plimbări cu bebelușul, când vei întâlni și alte mame, până la discuții cu prietenele sau alăturarea la un grup organizat de proaspete mămici, oricare aceste forme de socializare te vor ajuta să treci mai ușor peste schimbările majore din viața ta. În special dacă acestea te vor determina să mai și ieși din casă, va fi cu atât mai bine, ajutându-te să nu te simți nicicând singură.

Păstrează-ți timp și pentru tine
Să reușești în acest demers pare o „misiune” asupra imposibilă în primele săptămâni de viață ale copilului tău, dar de tine va depinde să te organizezi cât mai eficient și să accepți și sprijinul celor din jur. De exemplu, dacă vei reuși să ațipești câteva minute în plus pe zi, să faci o baie relaxantă, să ieși cu o prietenă prin oraș sau să citești, oricare dintre aceste activități te vor deconecta și îți vor da suplimentul de forță de care ai atâta nevoie pentru a avea grijă de copil, bucurându-te mai mult de momentele petrecute împreună.

Ai grijă la ceea ce mănânci
Chiar dacă ai momente în care te simți foarte epuizată și ai fi tentată să iei inclusiv gustări care nu sunt sănătoase, specialiștii te sfătuiesc să nu adopți un asemenea obicei. Cu atât mai mult cu cât îți alăptezi bebelușul, ar trebui să te orientezi spre alimente pline de nutrienți valoroși.
Încearcă să ai mese regulate și mici gustări, care să nu-ți permită să te confrunți cu „atacuri” de foame și care să-ți furnizeze treptat energie.

Pentru tine ce metode au fost mai utile pentru a trece mai bine peste dificultățile apărute odată cu viața de mamă?