Părinți de nota 10

10 lucruri pe care sa NU le faci cand ai un bebelus

Cand bebelusul nu vrea sub nicio forma sa adoarma sau sa manance, cand plange fara ca tu sa gasesti o cauza, vei simti ca nu stii ce sa mai faci sau ca ai facut ceva gresit. E normal sa simti toate astea! Nimeni nu s-a nascut invatat si doar cautand sfaturi si experimentand putem deveni mai buni in ceea ce facem.
Iata 10 lucruri de evitat atunci cand ai un bebelus:

1. NU astepta sa adoarma singur, mergand pe ideea „daca ii e somn se culca daca nu, nu”.
In primul an de viata, bebelusii nu au „simtul somnului”, nu stiu sa recunoasca semnele oboselii si nu pot asocia starea de oboseala cu somnul. Asa ca ei se vor juca pana la epuizare, vor ajunge sa fie obositi tot timpul si, din acest motiv, extrem de irascibili. Stabileste-i tu un program de somn si urmareste-i comportamentul: la primele semne de oboseala, la somn cu bebe! Un bebe odihnit corespunzator va fi vesel, sociabil, se va dezvolta mai bine, va manca mai cu pofta.

2. NU exagera cu mesele bebelusului
Chiar daca sunt mititei si trebuie sa creasca, bebelusii nu trebuie sa manance in continuu. Ideal este ca, intre doua mese consecutive, sa treaca cel putin 3 ore, pentru ca bebe sa aiba timp sa digere corect ceea ce a mancat. Asta este valabil chiar si in cazul nou-nascutilor. Plansul nu este exclusiv un semn ca bebelusul vrea mancare, ci poate plange din nenumarate alte motive. Nu ii da mancare doar pentru a-l opri din plans, s-ar putea sa faci mai mult rau decat bine si sa-i provoci si dureri de burtica in plus.

3. NU exagera cu tinutul bebelusului in brate
Cand bebe e foarte mic si dragalas, iti vine sa-l tii in brate si sa-l alinti non-stop. Poate, la inceput, ti se va parea usor sa-l adormi la tine in brate sau sa-l legeni, insa gandeste-te cand va trebui sa faci asta cu un bebe de peste 10 kg. Alinta-l, canta-i, tine-l in brate, insa invata-l sa adoarma singur la el in patut si nu il obisnui cu leganatul.

4. NU il lasa pe bebe sa planga mult
Daca il lasi sa planga mult, bebe se va simti neglijat si plansul va deveni, pentru el, singurul mod de comunicare. Nu trebuie nici sa reactionezi chiar la primul scancet, insa, daca vezi ca plansul persista, ridica-l in brate, linisteste-l si apoi pune-l din nou la locul lui. Daca plansul reincepe, repeta actiunea, insa intotdeauna pune-l inapoi la locu lui cand s-a linistit. Metoda asta te va ajuta sa-l inveti pe bebe sa adoarma singur la el in patut, sa stea linistit in carucior sau in scaunul auto.

5. NU asculta cu sfintenie sfaturile unei singure persoane.
Atunci cand ai nevoie de un sfat in ceea ce-l priveste pe bebelusul tau, de multe ori, cate persoane intrebi, atatea variante de raspuns diferite vei primi: mama va spune ceva, pediatrul altceva, prietenele tale vor avea si ele parerile lor. Inainte de a lua o decizie, asculta mai multe pareri si alege-o pe cea care este mai apropiata de ceea ce simti tu ca ar trebui sa faci.

6. NU fi posesiva.
Lasa-l pe bebe, din cand in cand, si in grija altor persoane: sotul, mama, soacra, o prietena. Daca bebe mananca la biberon, lasa si pe altii sa ii dea portia de laptic. Cu cat interactioneaza cu mai multe persoane de la inceput, cu atat bebe va fi mai sociabil pe masura ce trec lunile. Daca te vei ocupa doar tu de el, bebe va fi extrem de dependent de tine si va plange cand nu te mai vede. Asa ca, fara sa-ti dai seama, vei ajunge sa nu mai ai nici un moment de liniste.

7. NU fi exagerat de protectiva
Cu siguranta iti este teama sa nu se loveasca, sa nu raceasca si vrei sa eviti orice accident. Insa nu trebuie, prin incercarile tale de a-l proteja de mediul inconjurator, sa ii limitezi libertatea de miscare sau sa ii creezi un disconfort. Daca il vei imbraca prea gros, va deveni sensibil si va raci la cel mai mic vant. Daca te vei speria zgomotos la fiecare cazatura sau lovitura sau nu il vei lasa sa faca singur incercari pentru a-si dezvolta motricitatea, atunci ii vei transmite si lui aceasta frica, va fi mai nesigur in miscari si isi va dezvolta mai greu abilitatile motorii.

8. NU exagera cu curatenia
E normal cand ai un bebelus sa vrei sa ai casa curata, insa nu il creste ca intr-un bol de cristal, pentru ca nu-si va forma corect imunitatea. Nu trebuie sa umbli toata ziua cu dezinfectantul in mana in urma celor ce vin in vizita la voi sau sa dai zilnic cu aspiratorul. Este de ajuns sa faci curatenie generala o singura data pe saptamana si sa ceri tuturor invitatilor sa se spele pe maini de indata ce au intrat in casa.

9. NU renunta la viata ta sociala.
Acum ca esti mamica, trebuie, mai mult ca oricand, sa nu renunti la iesirile in oras cu sotul sau cu prietenele tale. Daca nu vei avea grija de viata ta sociala, vei fi prinsa intr-o monotonie care te va face sa fii mereu deprimata, prost dispusa si nervoasa. Daca il vei lua pe bebe cu tine peste tot, nu vei simti ca prezenta lui iti limiteaza activitatile sau ca ti-a modificat radical stilul de viata. Si trebuie sa tii minte ca starea ta psihica si atmosfera din casa au efect direct asupra comportamentului bebelusului. Daca tu esti fericita, cu siguranta si bebe va fi fericit!

10. NU amana vacanta „pentru cand creste asta micu’ „.
Majoritatea noilor parinti evita sa mearga in concediu in primul an de viata al bebelusilor, fie de teama de a nu se intampla ceva neprevazut, fie din comoditate. Este o mare greseala! O vacanta este extrem de benefica si pentru parinti, dar si pentru bebelusi. Este o ocazie pentru membrii familiei sa petreaca momente de relaxare impreuna, sa uite de griji. Bebelusul va beneficia si el de pe urma vacantei: va fi influentat de starea de bine a parintilor sai, se va putea bucura de aer curat la munte sau sarat la mare si de actiunea benefica a razelor soarelui de dimineata.