Părinți de nota 10

E demonstrat stiintific: Al doilea copil este mai nazdravan decat primul

Personalitatea copiilor este influentata de mai multi factori, unul dintre acestia fiind ordinea sosirii pe lume. Astfel, potrivit unui studiu recent, al doilea copil al familiei are toate sansele sa fie mai nazdravan decat primul nascut.

comportament-al-doilea-copil

Cercetarea spune ca exista mai multe sanse ca al doilea nascut sa fie mai obraznic decat primul copil. Potrivit unui studiu condus de Joseph Doyle, economist la Massachusetts Institute of Technology (MIT), se pare ca al doilea nascut (in special baietii) este mai predispus sa fie mai rebel decat primul nascut. Oamenii de stiinta au examinat datele de la mii de familii din Danemarca si din Florida, SUA, concentrandu-se mai mult pe familiile cu doi copii in care cel de-al doilea nascut este baiat.

Ceea ce au descoperit oamenii de stiinta a fost faptul ca in familiile cu doi sau mai multi copii, cel de-al doilea nascut are sanse cuprinse intre 40 si 25% sa aiba probleme la scoala, spre deosebire de fratele sau de sora mai mare.

O posibila explicatie pentru aceste rezultate ale cercetarii efectuate de catre oamenii de stiinta americani este aceea ca stilurile parentale se pot schimba dupa nasterea celui de-al doilea copil. De exemplu, la primul copil parintii isi concentreza toata atentia asupra lui, in timp ce la aparitia celui de-al doilea, lucrurile se schimba, parintii devin un pic mai relaxati. Astfel, parintii nu vor mai fi la del de stricti ca in cazul primului copil, pentru ca au capatat experienta mai multa.

De asemenea, cel de-al doilea nascut poate sa se afle adesea intr-o rivalitate cu primul nascut, pentru a capta atentia parintilor.

Fratele poate fi model pentru primul nascut
O alta posibila explicatie pentru faptul ca al doilea nascut are tendinta sa fie mai nazdravan este si aceea ca el nu va copia doar din comportamentele parintilor (comportamente mature, responsabile), ci si din comportamentul fratelui sau a surorii mai mari, comportamente care uneori nu sunt unele model: copiii fac pozne, ghidusii, nu se poarta mereu politicos.

Asa ca nu este de mirare sa il vezi pe cel mic cum il imita pe fratele cel mare care nu merge la culcare atunci cand ii spui sau cand nu isi pune jucariile la loc. Insa nu trebuie sa uitam ca el va copia de la fratele cel mare si comportamentele bune ale acestuia, nu doar poznele.

Cel de-al doilea copil poate sa aiba un comportament mai dificil si din dorinta de a le capta atentia parintilor lui, deoarece el pot considera ca fratele sau sora cea mare au parte de mai multa atentie.

Asadar, daca este sa nu luam dupa ceea ce spun studiile, cel de-al doilea copil poate sa fie mai rebel decat primul nascut, insa aceasta nu este o regula, caci fiecare familie este diferita. Daca esti cel de-al doilea nascut, asta nu inseamna ca esti „condamnat” sa fii mai nazdravan, mai ales ca personalitatea este modelata de mai multi factori, nu doar de acest aspect. Conteaza si factori precum ereditatea, educatia primita nu numai de la parinti, ci de la bunici si din scoala, dar si factorul social.