Părinți de nota 10

Copiii care se nasc așa, de 12 ori mai predispuși la cancer până la 18 ani

Un studiu recent a ajuns la concluzia că bebelușii care se nasc cu defecte sunt mai predispuși să dezvolte cancer în copilărie.

Oamenii de știință din cadrul „Baylor College of Medicine” au cercetat legătura dintre prezența unor anomalii cu care se nasc unii bebeluși și incidența îmbolnăvirii lor de cancer. În vederea obținerii unei concluzii pentru studiu , s-a apelat la analizarea a peste 10 milioane de nașteri (din SUA, între 1992 și 2013), dintre care 2123 dintre ele nu au fost considerate nașteri cu defecte genetice.

Predispoziția spre cancer a copiilor este legată de tipul defectului genetic, au constatat specialiștii. Un exemplu este relația dintre prezența Sindromului Down și creșterea riscului de a dezvolta leucemie.

După analizarea tututor datelor disponibile, s-a ajuns la următoarele concluzii:
Comparativ cu copiii născuți fără niciun defect de natură genetică, aceia care au defecte de acest tip erau de aproape 12 ori mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer

Copiii care s-au născut cu defecte care nu erau de natură genetică erau de 2, 5 ori mai expuși riscului de a dezvolta cancer în copilărie

Copiii care aveau mai mult de 4 defecte la naștere erau mai predispuși de 5, 9 ori să dezvolte o formă de cancer până la împlinirea vârstei de 18 ani

Tipurile de cancer cel mai des asociate copiilor cu alte defecte decât cele cromozomiale sunt hepatoblastomul (tumoare malignă la ficat) și neuroblastomul(tumoare canceroasă extracraniană).

O altă constatare a cercetătorilor a fost că alte tipuri de cancer (sarcomul și osteosarcomul- acesta din urmă afectează oasele) nu se legau foarte mult de prezența unor defecte la naștere.
Coordonatorul studiului a afirmat că, în ciuda concluziilor semnalate, incidența cazurilor de cancere în copilărie este redusă. Scopul cercetării a fost să se studieze mai aprofundat atât posibilele origini ale cancerului, cât și să se afle mai multe despre defectele cu care se nasc copiii.