Părinți de nota 10

S-a demonstrat științific: copilul tău va fi întotdeauna o parte din tine

Se spune adesea că atunci când devii mama vei purta în inima ta un pic din copilul tău pentru totdeauna. Se pare că din punct de vedere biologic este ceva adevăr la mijloc. Cercetările arată că materialul genetic al bebelușilor rămâne în corpurile mamelor lor ani de zile după naștere.

Acest transfer al celulelor de la un caracter distinct genetic la mamă se numește microchimerism fetal. Potrivit cercetătorului dr. Amy Boddy, aceasta se întâmplă în timpul fiecărei sarcini, chiar și în cazul celor care se încheie cu avort spontan. De asemenea, celulele s-au dovedit a fi prezente în organele mamelor timp de decenii după naștere, cum se precizează pe site-ul mother.ly

„În prezent, nu știm dacă și ce impact au celulele fetale asupra sănătății mamei, în timpul sau după sarcină”, spune dr. Boddy. Aceste celule pot fi pur și simplu subproduse ale sarcinii și să nu aibă vreun impact asupra corpului mamei.
Totuși teoriile sunt destul de interesante. După cum explică dr. Boddy, o opinie esențială ar fi că celulele migrează prin placentă la mamă pentru a sprijini copilul după naștere prin alăptare și legătura mamă-copil.

Microchimerism fetal – o teorie interesantă
“Am propus o idee conform căreia aceste celule fetale pot fi utile în transferul resurselor copilului după sarcină. Acesta este un cadru teoretic bazat pe biologia evoluționistă. Imaginați-vă că fătul stabilește un fel de poliță de asigurare în interiorul mamei pentru a se asigura că există resurse după naștere”.

Cu alte cuvinte, fătul trimite celule în corpul mamei pentru a se asigura că îl protejează după naștere.

Rezultă că poate fi un conflict asupra resurselor, cu celulele fetale care trag pentru copil, nu pentru gazdă, mult timp după ce copilul a plecat din uter – în funcție de țesutul în care apare microchimerismul fetal.

“Dacă ar exista conflicte, ar putea fi în țesuturile cu rol important în transferul de resurse către copil”, explică Boddy, observând că astfel de zone includ țesutul mamar, tiroida (care este importantă pentru transferul de căldură), creierul (pentru atașament și legătura mamă-copil) sau în sânge (dacă sistemul imunitar al mamei atacă celulele microchimerice).

Potrivit dr. Boddy, cercetătorii sunt foarte interesați de modul în care celulele copilului reușesc să rămână în corpul mamei zeci de ani după sarcină, deoarece răspunsul ar putea avea un rol în continuarea cercetărilor transplantului de organe și a bolilor autoimune.

Celulele fetale – asemanatoare cu celulele stem
Unele studii sugerează că celulele fetale, care sunt asemănătoare cu celulele stem, pot contribui la vindecarea rănilor din corpul mamei sau pot proteja împotriva bolii Alzheimer.

Alte lucrări indică faptul că acestea joacă un rol în dezvoltarea artritei reumatoide. Înțelegerea microchimerismului fetal ar putea fi, de asemenea, benefică pentru tratarea problemelor legate de alăptare și poate chiar de tulburările psihologice asociate cu sarcina.
Mai sunt încă o mulțime de lucruri de descoperit și de aflat, dar cercetătorii sugerează că celulele rămase de la copiii noștri duc vieți paradoxale în corpul nostru. Poate ne dăruiesc ceva, poate ne iau ceva sau poate doar iau parte la călătorie.

Pe lângă toate întrebările pe care le avem încă despre microchimerismul fetal, este plăcut să știm că vom purta în noi pentru totdeauna un pic din copiii noștri. Chiar dacă studiile efectuate pe șoareci și pe oameni arată că cea mai mare parte a celulelor fetale sunt detectate în plămâni, nu la inimă, putem spune că sunt destul de aproape.