Părinți de nota 10

Mamele aflate în concediul de creștere a copilului vor putea să-și suplimenteze veniturile lucrând ca bone

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului (CCC) vor putea îngriji, pe lângă copilul propriu, un alt copil și astfel să-și majoreze veniturile, potrivit unui proiect legislativ ce se află în dezbaterea senatorilor. După cum stabilește legislația momentului, o persoană nu poate lucra ca bonă decât ca angajată la o firmă de bone acreditată pentru asta sau pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii nr.167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bonă, cu modificările şi completările ulterioare a fost pusă în dezbatere la Senat în luna iunie 2019 și are nevoie, pentru a se aplica, de adoptarea Parlamentului și de semnătura șefului statului.

În esență, proiectul de act normativ ar putea da posibilitatea unei noi categorii de persoane de a exercita profesia de bonă. Este vorba, mai exact, despre mamele aflate în Concediu de Creștere a Copilului, femei ce ar putea, dacă inițiativa va ajunge să se aplice, să îngrijească copiii altora și să fie și plătite pentru asta.

Astfel, potrivit propunerii legislative, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de creștere a copilului, conform legii, pot primi un copil în îngrijire, altul decât cel propriu/cei proprii, în calitate de bone”.

Mamele în concediu de creștere copil vor putea fi și bone. Plătite din fonduri publice

Mamele care vor lucra ca bone vor primi lunar de la stat, pentru un copil luat în îngrijire, o sumă de bani egală cu valoarea salariului minim pe economie. Fondurile pentru plata mamelor aflate în CCC ce lucrează ca bone vor fi asigurate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, același minister urmând să stabilească și să implementeze și procedurile necesare pentru efectuarea acestor plăți.

După cum este prevăzut în proiectul de act normativ, părinții copiilor îngrijiți de mamele aflate în CCC vor trebui să demonstreze serviciilor sociale că sunt angajați și nu se pot ocupa de propriul copil, printr-un document eliberat de angajator.

Care este legislația actuală

În prezent, ca bonă nu pot lucra decât persoanele angajate la o firmă ce oferă astfel de servicii și cele care sunt acreditate pentru acest lucru, respectiv cele care lucrează ca persoană fizică autorizată. Totuși, părinții nu încheie contract de muncă cu bona, indiferent de cum lucrează aceasta, ci doar un contract de prestări servicii.

Proiectul nu ia în calcul însă și limita veniturilor pe care le poate obține o persoană aflată în CCC simultan cu indemnizația aferentă. Recent această limită a fost majorată și a ajuns la 6.250 de lei pe an. Așadar, dacă e să respecte actualele reguli, mamele ce vor dori să lucreze ca bone vor trebui să o facă fie doar până ating acest prag anual, fie să renunțe la indemnizația de creștere.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.