Știm din popor este că aerul condiționat îndreptat către copil este un mare Bau-Bau. Bunicii și părinții refuză să-l folosească în casă sau în mașină: “trage”, “e prea frig”, “e curent”.
Uneori, simpla prezență a aparatului de aer condiționat lângă copil îi face pe unii dintre noi să intre în panică, indiferent de câte grade sunt sau de direcția spre care este reglat aerul.
E clar: aerul condiționat este inamicul nostru numărul 1! Haideți să aflăm cum ne putem împrieteni cu el!
Folosim sau nu aer condiționat dacă avem copii? De ce ne este teamă de aerul condiționat?
În primul rând, părinților le este teamă de curentul de aer rece, bănuit că ar sta la baza unei lungi serii de afecțiuni.
O altă problemă, despre care se discută mult mai puțin, dar care poate avea consecințe cu adevărat neplăcute, este cea a filtrelor curățate necorespunzător, care ascund microparticule de praf și diverși alergeni periculoși pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri.
8 modalitați să vă răcoriți fără aer condiționat
În rândurile de mai jos încercăm să deslușim problema aerului condiționat, să aflăm dacă este cu adevărat periculos și cum îl putem folosi în siguranță.
Folosim sau nu aer condiționat dacă avem copii? Ce spun specialiștii?
Un studiu american publicat în luna mai 2013 de U.S. National Center for Health Statistics trage un semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul aparatelor de aer condiționat care nu sunt corect curățate și care pot provoca alergii sau infecții respiratorii. Medicii americani care au lucrat la acest studiu spun că unele simptome alergice pot conduce la infecții serioase, de tipul celor de sinusuri sau respiratorii, și în continuare se fac cercetări pentru a înțelege riscurile și metodele de prevenție a acestor alergii.
Alte studii privind calitatea aerului din interior ale Organizatiei Mondiale de Sănătate arată ca 60-80% din problemele legate de aerul din interior sunt datorate și mucegaiului din aparatele de aer condiționat din casă.
Liliana Calapod, medic primar pediatru, recomandă aerul condiționat în casă, dar cu anumite precauții. “Nu aerul condiționat face rău copiilor, ci variațiile de temperatură. E bine ca temperatura să fie constantă, ori frig, ori cald peste tot. Putem folosi aerul condiționat și în camera copilului, dar jetul să nu bată în direcția pătuțului sau a locului unde e așezat bebe. O varianta ok ar fi să răcim indirect camera copilului, aerul condiționat să fie pe undeva pe hol sau în camera alăturată. Și, nu în ultimul rând, să curățăm periodic filtrele aparatului”, ne recomandă pediatrul Liliana Calapod. Articolul continuă mai jos:
Ce e de făcut cu aerul condiționat, așadar?
Un sistem antialergic instalat în aparat este o soluție. Unele dintre aparate de ultima generație au un sistem de filtrare de praf și alergeni printr-un ventilator care merge continuu și lasă aerul să circule, plus un filtru care oprește praful sau alte particule, precum păr de animale sau acarieni. Dacă aparatul din casă e deja instalat de ceva timp, există câteva reguli practice despre cum se poate îmbunătăți aerul din casă.
7 sfaturi pentru folosirea corectă a aerului condiționat
1. Menține o temperatură de 25 de grade C și nu poziționa niciodată jetul de aer rece direct către copilul tău. Același lucru se recomandă și în timpul mersului cu mașina.
2. Nu strică să lași și geamul întredeschis, chiar în timpul funcționării aerului condiționat, astfel încât aerul îmbâcsit să fie eliminat și să fie mereu filtrat unul proaspăt.
3. Ideal ar fi ca aparatul să se afle într-o altă cameră sau pe hol, în apropiere de camera micuțului. Este foarte riscant ca cel mic să stea în bătaia aerului condiționat, variațiile de temperatură îi pot afecta sănătatea.
4. Poți curăța și tu filtrele de aer externe. După ce le dai jos nu trebuie decât să le înmoi în apă cu detergent și să le speli bine cu o periuță.
5. Unele mame recomandă să ții în camera cu aerul condiționat și un bol cu apă, de preferat în apropierea aparatului. Apa reduce uscăciunea aerului și îl ajută pe cel mic să respire mai bine.
6. Dezumidificatorul este o altă variantă foarte bună pentru camera copilului. Reduce umiditatea și are puterea de a reduce considerabil nivelul de căldură dintr-o locuință.
7. În mașină, înainte de a deschide aerul condiționat e de preferat să aerisiți un pic mașina deschizând geamurile ca să iasă aerul cald și închis afara și apoi puteți comuta pe aerul rece.