Părinți de nota 10

Fertilizare in vitro reușită a 9-a oară, după 9 ani de încercări

Fertilizare in vitro reușită a noua oară. Dorința de a deveni părinți ne facem să depășim bariere ce par de netrecut. Soții Stan au reușit să devină părinți după a 9-a fertilizare in vitro, după ce au făcut șase FIV-uri în țară și trei în străinătate, după ce s-au pregătit să adopte doi copii dintr-un foc, fără succes. De la jumătatea anului 2017, au în viața lor un băiețel cârlionțat, care le înseninează zilele. Sunt deciși să nu se oprească aici: „Vrem să fim părinții a patru copii. Nu contează dacă sunt făcuți de noi sau adoptați”.

Așa cum se întâmplă din ce în ce mai frecvent (nu doar femeile sunt responsabile de infertilitate), în cazul soților Stan cauzele pentru care un copil s-a lăsat așteptat atât de mult au fost legate de probleme de sănătate pe care le aveau amândoi. „Cauza infertilității în cazul meu a fost un chist ovarian nerezolvat la timp, am stat cu el fără să mă tratez… La soț a fost vorba despre o calitate mai proastă a spermei.”

Fertilizare in vitro reușită a noua oară. Costul total: 35.000 de euro
Cei nouă ani în care încercare după încercare se finaliza cu eșec, au adus mult stres și dezmagire, dar de fiecare dată au găsit forța în celălalt să o ia de la capăt. „Pentru mine toată această perioadă, cu atât de multe fertilizări in vitro, a însemnat mult stres, pentru că niciodată nu știi dacă reușești, nu știi dacă mai ai posibilitățile financiare și psihice să mergi mai departe dacă ai parte de un nou eșec.

Am avut parte de sprijin financiar la primul FIV, prin programul destinat cuplurilor infertile al Ministerului Sănătații, însă a fost cam apă de ploaie pentru costurile procedurii. Restul fertilizărilor le-am suportat noi. Chiar am calculat recent: totul ne-a constat în jur de 35.000 de euro. Ca să reușim să suportăm aceste costuri am făcut trei credite, dintre care unul în franci…”, mai spune Mariana Stan.

„După fiecare eșec se îndepărtează viziunea reușitei și atunci încărcătura este și mai mare”

Pentru Constantin Stan nu partea financiară a fost cel mai greu de dus, ci cea emoțională. „Nu știi niciodată dacă vei reuși, dacă vei ajunge să te bucuri de calitatea de părinte, după fiecare eșec se îndepărtează viziunea reușitei și atunci încărcătura este și mai mare. Mi-a fost greu să îmi încurajez soția toți anii ăștia, o vedeam și înțelegeam că de ea depinde cam totul pentru a reuși. Sprijinul a fost reciproc, ne luam în brațe de fiecare dată și ne consolam cu gândul că trebuie să fie o șansă și pentru noi. Și am crezul până la final, însă după atâtea nereușite, este greu să mai crezi… La a noua fertilizare in vitro, când am văzut prima analiză că este ceva acolo, am zis nu se poate. Dacă se întâmplă acum, înseamnă că acum trebuie să se întâmple pentru noi și așa a fost…”

Fertilizare in vitro reușită a noua oară, după încercări de adopție eșuate
Anii de încercări nereușite i-au făcut să meargă și pe varianta adopției și au pregătit toate actele ca să facă și acest pas.

„Am depus dosar de adoptie, am făcut cursuri pentru părinti adoptatori, am luat atestat și am cerut să ni se dea doi copii o dată. Ne-au chemat de doua ori, ne-au spus că ne încadrăm să luăm doi copii, însă am pus condiția să nu fie copii proveniți din părinți care au avut probleme cu alcoolul sau cu drogurile. Fix de acolo au venit ofertele. Am refuzat pentru că nu știam dacă puteam duce lupta asta. Din start acei copii erau cu probleme, iar noi, având problema noastră, am simțit că nu putem duce și o astfel de luptă. Poate că unii o pot duce, noi nu ne-am simțit pregătiți”.

O naștere cu emoții, înainte de termen

Andreas Efrem, băiețelul lor, a venit pe lume la jumătatea anului 2017, cu două luni înainte de termen, din a nouă fertilizare in vitro, dintre care șase în România și trei în Grecia. Medicii de pe ambulanță au decis să o ducă pe Mariana Stan la Spitalul Elias și i-au dat peste cap planurile de naștere.

„M-a sunat soția să mă anunțe că intră în operație, eram după 24 de ore de nesomn, mi-a spus «Ia kitul pentru celule stem si vino»… Nu am mai avut însă timp să facem și recoltarea de celule stem pentru că totul a decurs prea repede. Am ajuns la 20 de minute după naștere la spital, am vrut să dau kitul, însă m-a luat direct o doamnă asistentă: «Domnul Stan, dar aveti un băiețel. S-a nascut deja, a chiuit pe aici». Nu eram pregătit, ar fi trebuit să vină peste 2 luni…”

Mai vor încă trei copii
După ce Andreas Efrem, băiețelul lor, a venit pe lume, soții Stan și-au promis că nu se vor opri aici și vor mai încerca să aibă copii. „Avem congelați patru embrioni, vom mai face fertilizări in vitro, și dorim să adoptăm în continuare. Noi ne dorim patru copii, acum să vedem ce o să ne iasă…”

În final, cei doi părinți au un mesaj pentru orice cuplu în care copiii întârzie să apară. „Nu renunțați nici dacă treceți prin fertilizări in vitro care sunt un eșec și vorbiți, cereți ajutor… Și nouă ne-a fost rușine să recunoaștem la început că avem o problemă, însă în acești nouă ani de zile ne-am tratat psihic de rușine. Teama că vei fi stigmatizat ține de mentalități învechite, care trebuie depășite”.