Căldură mare, mon cher! Ne-a fost dor de vară toată iarna, iar acum nu mai știm unde să ne ascundem de ea. Iată un ghid cu reguli simple care te învață ce să faci și ce să nu faci pe caniculă.
O reclamă simpatică spune că nu ești tu când ți-e foame. Ei bine, eu nu sunt eu nici când mi-e cald de mor, iar zilele astea chiar m-au pus la încercare. Pe tine nu?
Nu mai poți de cald. Nu știi ce haine să mai dai jos de pe tine. Nu știi sub ce piatră răcoroasă să te ascunzi. Parcă nu e aer deloc în cameră. Căldura te lovește drept în față. Repetat. Obsedant. Și chinuitor.
10 idei de activităţi în casă, la adăpost de caniculă
E caniculă, iar asta este clar o urgență! De aceea, în ajutorul nostru vin specialiștii de la Departamentul pentru Situații de Urgență. Ei au alcătuit un ghid de recomandări, niște reguli simple care să ne mai răcorească un pic.
Recomandări înainte de caniculă:
Verifică funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat.
Izolează ferestrele.
Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu).
Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.
Recomandări în timpul caniculei:
Acasă și în aer liber
Rămâi în casă şi limitează expunerea la soare. Evită aglomeraţiile și efortul fizic intens între orele 11:00-18:00.
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat.
Dacă ești afară la amiază, petrece timpul, pe cât posibil, în clădiri publice precum biblioteci, şcoli, teatre, magazine, etc.
Poartă haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cât mai mult pielea.
Protejează faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi. Nu uita de ochelarii de soare.
La masă
Bea multă apă, dar nu rece. Indicate sunt sucurile naturale din fructe și ceaiurile călduţe. De evitat băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare.
Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
Mănâncă fructe şi legume sau iaurt, mâncaţi echilibrat şi variat. De evitat alimentele cu conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală.
Nu consuma alcool deoarece te deshidratează şi te transformă într-o potenţială victimă a caniculei.
La serviciu
Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritul activităţilor fizice, se va alterna eforul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
Măsuri speciale pe timp de caniculă
Atentie la copii! Temperatura lor corporală crește mult mai repede ca la un adult!
Nu lăsa niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.
Atentie la bătrâni! Organismul lor se adaptează mai greu la schimbările de temperatură!
Menţine tot timpul legătura cu persoanele în vârstă ca să le oferi ajutorul, la nevoie.
Atenție la animale! Temperatura corporală de peste 41 de grade poate fi fatală!
Cu canicula nu e de glumit. Este o situație de urgență, iar serviciile specializate sunt în alertă. Potrivit DSU, la nivelul țării, intervin zilnic peste 770 de echipaje de la Serviciile de Ambulanță, peste 300 de echipaje SMURD, inclusiv elicoptere și avioanele SMURD. Iar în zonele aflate sub avertizare meteo de caniculă sunt activate Comitetele Județene și Locale pentru situații de urgență, care vor identifica și organiza spații climatizate de acces.