Părinți de nota 10

7 moduri prin care fiica ta te va schimba

Ești proaspătă mamă de fetiță și nu știi încă la ce să te aștepți. Poate consideri că vei fi la fel ca înainte. S-ar putea să te înșeli însă, pentru că fiecare părinte se schimbă în funcție de copilul său. Iar o fiică va aduce în viața ta transformări minunate, dar și provocări pe măsură.

Atunci când îți începi drumul de părinte, trebuie să știi că niciodată nu vei mai fi la fel ca înainte. Și este adevărat că mamele de fete sunt altfel decât cele de băieți. Între mamă și fiica sa se naște o legătură specială pe care o confirmă chiar și studiile psihologice. O cercetare a Universității de stat din Pennsylvania a demonstrat că 80-90% dintre femeile de vărstă medie au o legătură strânsă cu mamele lor, în ciuda conflictelor și emoțiilor complicate încercate de-a lungul timpului.

Pentru că fiicele sunt adesea mai afectuoase, se identifică mai mult cu tine. Îți stau mai des în preajmă, modul în care ele te vor schimba este, poate, mai intim. Dar, în același timp și tu te identifici mai mult cu fiica ta. Vei vrea ca ea să fie ferită de greutățile prin care ai trecut și să-i transmiți lecțiile tale de viață. De aici, la adolescență, se pot isca ciocniri mamă- fiică. Va fi nevoie de noi abilități și de răbdare ca să le faci față. Iată câteva moduri prin care fiica ta te va schimba:

1. Mamele care au fete devin mai blânde

Fiica ta va fi un izvor nesecat de emoții și afecțiune. Acest lucru te va face mult mai calmă și mai duioasă. O fiică poate domoli temperamentul nestăvilit al mamei, o orienteză către liniște și armonie. Micuța pe care o ții în brațe te va face mai așezată și mai atentă, pentru că vrei tot ce este mai bun pentru ea. Sensibilitatea ta se va manifesta mult mai frecvent ca înainte, ori de câte ori cuvintele și gesturile fiicei tale te vor impresiona și vor scoate cea mai maternă parte a ta la suprafață. Empatia mamei sporește în relație cu fiica sa, pentru că orice mamă se pune mai ușor în locul unei fete, decât al unui băiat. Chiar dacă nu ești o fire foarte sensibilă, fiica ta te va modela și te va face să lăcrimezi mult mai des ca înainte.

2. Te vei simți mai așezată și mai conștientă

Fiica ta este o responsabilitate care îți aparține, poate mai mult decât fiul tău. Nu pentru că nu ai iubi la fel de tare un băiețel. Dar orice mamă este convinsă că tatăl are rolul determinant în viața unui băiat, în timp ce mama este cea care își influențează cel mai mult fata. Poate că este o prejudecată, născută din identificarea ta cu fetița. Dar sigur vei vrea să adopți un rol mai înțelept, pentru ca fiica ta să poată învăța de la tine. Așa că vremea revoltelor adolescentine și a nesăbuințelor tinerești va fi dată uitării. În fond, o fată este mereu cu ochii pe mama sa, nu-i așa? Pentru că este principalul model al fiicei sale, o mamă devine mult mai atentă la reacțiile, emoțiile și comportamentul său. Astfel încât nu este exagerat să consideri că o fiică are un rol definitoriu în dezvoltarea ta personală.

3. Vei avea mai multe temeri și frământări

Ca femeie, ești conștientă de riscurile și pericolele prin care poate trece fiica ta, de faptul că ar putea fi rănită. Pe măsură ce crește, aceste riscuri se înmulțesc, iar teama ta se amplifică odată cu ele. Statisticile arată o creștere alarmantă a abuzurilor asupra femeilor, inclusiv asupra fetelor de vârste mici. Într-o astfel de lume nesigură, frica și grija pentru siguranța fiicei tale vor fi tot timpul prezente. Mai mult decât atât, în adolescență se adaugă riscuri venite din deciziile copilului tău, pe care nu le mai poți controla. Influențele din cercul de prieteni, din locurile pe care le frecventează, îți sunt adesea străine și este nevoie să păstrezi o strânsă legătură, să-i fii prietenă și confidentă, mai ales când trece prin provocările diferitelor vârste. Din păcate, adesea se nasc conflicte între generații, pentru că un adolescent consideră că știe foarte bine ce face și că tu, ca părinte, îi limitezi independența. Este nevoie să păstrezi un echilibru între regulile pe care le impui și libertatea pe care o dai fiicei tale, pentru a nu pierde contactul cu ea la vârstele vulnerabile. Iar controlul trebuie exercitat în mod subtil, este necesar să găsești moduri în care îți monitorizezi în continuare fiica adolescentă, fără să-i încalci intimitatea.

4. Vei deveni mai curajoasă și mai luptătoare

Înainte de a deveni mamă poți să cedezi adesea, chiar dacă știi că ai dreptate, numai pentru a evita conflictele. Poți lăsa oamenii să te rănească, pentru a menține o atmosferă pașnică. Poți da înapoi în fața unor situații care ți se par prea greu de abordat. Dar, ca mamă, vei deveni un adevărat războinic, îți vei spune mereu părerea și te vei ridica împotriva nedreptăților, vei trasa limite și vei cere ce este mai bun, atât pentru tine cât și pentru cei dragi. Îți vei urmări scopurile mai perseverent și îți vei asuma riscuri pe care le-ai fi evitat în trecut. Pentru că vrei ca fiica ta să te vadă ca pe un exemplu, să crească admirându-te pentru curajul tău, iar mai târziu să fie ea însăși o luptătoare.

5. Te vei înfuria mai des

Teama te va face, în mod inevitabil, să te înfurii mult mai frecvent, pentru că astfel vei avea combustibil ca să te lupți mai bine pentru siguranța fiicei tale. Este posibil să te trezești susținând cauze de care nu-ți păsa foarte tare înainte, precum creșterea siguranței în școală, campaniile anti-bullying sau lupta pentru drepturile femeilor. Acum, când ai o fiică de protejat, toate instinctele tale se vor ascuți și vei fi pregătită, în fiecare zi, să te confrunți cu oricine îi amenință siguranța sau bunăstarea. Dar perioadele de furie vor fi mai acerbe când apar confruntări cu propria fiică. Pentru că va veni o vreme când o vei percepe ca irațională și nesăbuită și nu vei ști cum să reacționezi. Starea de frustrare crește și ea, odată cu fiica, atunci când o mamă vede că sfaturile sale sunt ignorate sau că micuța sa de altădată, ajunsă adolescentă, își reclamă independența și spune că știe ce e mai bine pentru ea. Atunci, teama și furia amestecate te vor face să fii prea impulsivă, iar mai târziu să simți regrete. Este necesar să-ți gestionezi emoțiile și să folosești autocontrolul, atât în relație cu copilul tău cât și în abordarea situațiilor provocative ce se vor ivi pe parcursul creșterii sale.

6. Îți vei schimba multe păreri

Viața cu o fiică poate fi foarte aventuroasă, uneori. Dacă vrei să fii o companie potrivită pentru fiica ta, trebuie să-ți schimbi unele idei, învechite, după cum le consideră ea. Vei ajunge să te documentezi mai mult, pentru a-i da sfaturi mai bune. Va trebui să faci față ideilor de libertate sentimentală ale fiicei tale, să accepți că generația tânără nu are aceeași concepție tradițională despre căsătorie sau carieră. Te vei strădui să ții pasul cu ea, în ceea ce privește moda, știrile și tehnologia. Vei judeca mai puțin alte mame și îți vei înțelege mai bine propria mamă. Te vei simți mai empatică cu diverse cauze, de care nu-ți păsa poate înainte, cum ar fi combaterea violenței domestice sau protejarea femeilor. Vei reînvăța să îți placă rozul și păpușile, iar mai târziu, în caz că nu ai, îți vei face conturi pe toate rețelele sociale unde este prezentă fiica ta.

7. Vei învăța ascultarea activă

Ascultarea activă este o abilitate foarte sofisticată și este nevoie de ani de practică, pentru a deveni un bun ascultător. Dar, ca mamă, pentru a păstra o bună relație cu fiica ta și a o face s=ă simtă că îi ești alături mereu, trebuie să deprinzi această calitate. Dacă ai tendința să vorbești mult, să dai sfaturi tuturor și să găsești soluții pentru toată lumea, dacă ești inflexibilă în părerile tale, sigur va fi o piatră de încercare să comunici cu fiica ta, mai ales când devine mai independentă. Ca să deprinzi ascultarea activă, trebuie, pur și simplu, să asculți mai mult decât să vorbești, să te abții să blochezi conversația cu soluțiile tale și să încerci să te pui total în locul fiicei tale. În loc să emiți judecăți, este bine să reformulezi ce-ți spune fiica, să îi arăți că înțelegi emoțiile din spatele fiecărei întâmplări și decizii. Este necesar să-ți păstrezi calmul și să vezi lucrurile cât mai obiectiv, fără să lași teama sau furia să-ți întunece judecata. Trebuie să înveți, totodată, să accepți și să tolerezi emoțiile fiicei tale, fie că este vorba de tristețe, mânie sau dezamăgire. Numai așa îi vei fi de un real suport, ajutând-o să-și înțeleagă mai bine trăirile, să devină mai puternică și mai responsabilă și să găsească singură soluțiile cele mai potrivite.