Părinți de nota 10

Un tată a plecat din Germania în Siria să își caute cei doi fii, deveniți membri ai Stat Islamic

Joachim Gerhard a avut parte de drama vieții sale când cei doi fii ai săi, Fabian și Manuel, au părăsit Germania pentru a merge în Siria, unde s-au alăturat grupării Stat Islamic.

Cei doi băieți s-au alăturat teroriștilor în anul 2014. Manuel lucra ca actor, iar Manuel ca fotoreporter. Timp de 4 ani, tatăl lor nu a știut nimic despre ei. Însă, în urmă cu câteva săptămâni, a primit un telefon de la un număr necunoscut, fiind informat că Fabian este închis în nordul Siriei și că e posibil să îl vadă.

„Mă bucur mult că l-aş putea vedea, după patru ani şi jumătate. Există posibilitatea ca el să NU VREA să vorbească cu mine. Să spună: Tată, ce cauţi aici? Lasă-mă în pace! În clipa de faţă, asta e cea mai mare temere a mea”, mărturisește Joachim Gerhard în fața jurnaliștilor Deutsche Welle și Digi 24.

Joachim a ajuns mai întâi în Raqqa, locul de unde radicalii islamiști au răspândit teroarea. La vederea acestor locuri, tatăl spune că se simte mânios, dezamăgit, îndurerat că băieții lui au contribuit, cumva, la acest dezastru.

Despre Manuel, nu știe nimic, iar privind spre mormanele de moloz de lângă un stadion de fotbal din Raqqa, părintele nu poate să nu se gândească la ceva: fiul său ar putea fi îngropat chiar aici. Hotărât să găsească răspunsurile la Fabian, fiul despre care știe că e închis, Joachim își continuă călătoria prin Siria.

Primește un mesaj vocal de la nora sa, care i-a urmat pe fiii săi când au venit în Siria. Aceasta spune că se află într-o tabără, deoarece femeile și copiii sunt separați de gruparea Statul Islamic. Nora, pe nume Sara, îi cere să îi transfere o sumă de bani într-un cont turcesc. Vrea să folosească banii, spune ea, pentru a fugi împreună cu alte femei din tabăra păzită și să se ascundă. În Germania, spune ea, nu ar reveni deoarece se teme că va fi condamnată.

„Când ascult ce spune, cred că ar prefera să rămână aici. Nu sunt convins că Sara e gata să renunţe la convingerile ei”, spune Joachim Gerhard.

Tatăl spune că în copilărie și adolescență, băieții lui nu au fost copii răi. Însă, pentru ce au făcut aici, spune el, vor trebui să ”suporte consecințele”.

„Vreau să-l întreb cum a ajuns să facă aceste lucruri. În Germania, n-a învăţat nimic de genul ăsta. Şi dacă chiar crede că asta înseamnă o viaţă bună – să iei oameni în sclavie, să-i torturezi… Dacă chiar crede că asta e în regulă. Aş vrea să-l întreb asta cu gura mea”, spune necăjit Joachim. Apoi adaugă: „Chiar dacă a comis atrocităţi, e tot copilul nostru. Asta e”.

Joachim a așteptat cinci zile pentru a-și vedea fiul. A reușit să poate un dialog chiar și cu purtătorul de cuvânt al autorităților kurde. Acesta l-a primit prietenos, dar i-a spus că îl poate ajuta să își viziteze fiul.

”Fiul lui face parte dintr-o grupare teroristă. Aceşti terorişti ne-au omorât oamenii, ne-au vândut fetele şi femeile pe piaţă, ca sclave. Victoria noastră asupra teroriştilor a ajutat şi la prevenirea terorii în Germania, Europa şi în lume. De-asta sperăm la cooperare, inclusiv când vine vorba de dat sentinţe”, spune Nuri Mahmoud, purtător de cuvânt al miliției kurde YPG.

Așa că cererea lui Joachim a fost respinsă. Doi oameni i-au bătut puternic în ușă într-o noapte și i-au comunicat că nu își va putea vedea fiul. ”Se presupune că a fost un membru de rang înalt al Statului Islamic”, află Joachim.

Tatăl se întoarce acasă, știind că unul dintre fiii săi e închis, iar celălalt – dispărut.

Estimările arată că aproximativ 1000 de oameni din Germania s-au alăturat grupării Stat Islamic.