Părinți de nota 10

6 avantaje pe care le au copiii care au fost concepuți târziu

Numărul femeilor care nasc la 30 și 40 de ani este în creștere. În timp ce femeile pe la 20 de ani nici nu se gândesc să devină mame prea curând. Iar lucrul cel mai surprinzător este că, deși numărul femeilor care nasc peste 45 de ani este mic, acesta s-a triplat în ultimii 20 de ani.

Temerile femeilor în privința nașterilor târzii nu sunt chiar nefondate. Dar, în ciuda riscurilor medicale, femeile continuă să aibă copii din ce în ce mai târziu. Robin Gorman Newman, fondatoarea MotherhoodLater.com, o comunitate pentru femei care au născut târziu, a observat că numărul membrilor a crescut semnificativ din anul înființării, 2005, până în prezent.

Tehnologia avansată care ne permite să procreăm la vârste din ce în ce mai târzii, precum fertilizarea in vitro, conservarea ovulelor, congelarea embrionilor, donarea ovulelor sau mamele surogat, a permis femeilor să aștepte mai mult până la nașterea primului copil. Riscurile au început să se reducă o dată cu dezvoltarea tehnologiei, care asigură bunăstarea mamei și a copilului.

Există multe beneficii pentru persoanele care nu se grăbesc să aibă un copil. Pe de altă parte însă, și copiii care au fost concepuți mai târziu au anumite avantaje, printre care:

Au rezultate școlare mai bune pe termen lung


Barclay și Myrskylä sunt niște cercetători din Suedia care au făcut un studiu „Mamele care fac copii târziu și dezvoltarea copiilor”. Din acest studiu reiese că principalele două motive pentru care femeile aleg să aștepte sunt: cariera și metodele de contracepție. De asemenea, aceștia au descoperit că micuții care cresc în familii cu părinți trecuți de prima tinerețe au rezultate mai bune la școala. Cei mai mulți ajung să studieze la facultate.

Copiii dezvoltă abilități de comunicare mai avansate


La terminarea studiului „Legătura dintre educația maternală și rezultatele școlare ale copiilor”, Jessica Harding și colegii ei au observat că mamele pun un accent ridicat pe educație. Implicit au un vocabular mai complex, la care sunt expuși cei mici. Totodată, au un cerc de prieteni cu educație superioară, care pot reprezenta un model pozitiv pentru copii.

Copiii sunt mai bine pregătiți decât ceilalți de vârsta lor


Studiul „Jurnalul căsătoriei și al familiei” arată că cei mici vor avea rezultate foarte bUne la școală.

Copiii sunt încurajați de părinți


Pamela Davis-Keande la Universitatea din Michigan crede că „educația părinților și situația financiară influențează indirect realizările copiilor în viață. Prin așteptările și suportul de care dau dovadă părinții.”

Copiii primesc mai multă atenție și timp din partea părinților


Majoritatea părinților nu mai pun accentul pe carieră după 45 de ani, așa că cei mici au parte de mai multă atenție și timp din partea lor. De asemenea, aceștia au avut timp să-și facă o situație financiară bună. Astfel, au și mai multe posibilități în acest sens.

Mamele care au făcut copii târziu trăiesc mai mult


Un studiu din „Jurnalul menopauzei” arată că femeile care au avut ultimul lor copil după 33 de ani au speranța de viață până la 95 de ani. În felul acesta copiii se vor bucura mai mult de prezența părinților și nu vor rămâne orfani la o vârstă fragedă.