Părinți de nota 10

10 idei de vacanţă în România, împreună cu copiii

Când ai o ţară întreagă la dispoziţie, nu ştii de unde să începi cu vacanţa. Mare, munte? Deltă? Poate câte un pic din toate? Noi am găsit câteva locuri din România care merită vizitate împreună cu copiii. Drum bun şi spor la făcut bagaje că distracţiile nu lipsesc!

1. Salina Praid


Această minunată salină, aflată în comuna Praid din judeţul Harghita, este de fapt un orăşel aflat la o adâncime de 140 metri! Are temperaturi constante de 14-16 grade C şi este una dintre cele mai mari saline din România unde se practică tratamentul subteran al afecţiunilor respiratorii. Pe lângă Muzeul salinei, bogat în cristale şi în unelte folosite în exploatarea şi transportul sării, cei mici pot poposi la locul de joacă special amenajat în salină, în timp ce părinţii pot vizita, eventual gusta, Galeria vinurilor. În localitate există şi un ştrand cu apă sărată unde copiii, mai ales cei care nu ştiu încă să înoate bine, se pot distra în siguranţă: apa, extrem de sărată, îi va ţine la suprafaţă. Noi vă sfătuim să mâncaţi la localnici, cineva ne-a suflat la ureche că în zonă se găteşte delicios!

2. Sinaia


Ştim ce veţi spune: “Iar Valea Prahovei, mereu aglomerată şi cu preţuri piperate?” Dar, de data aceasta, însă, n-o să vorbim de Castelul Peleş şi Cota 2000, ci vă vom recomanda unul dintre cele mai simpatice muzee româneşti: Muzeul trenurilor în miniatură, amplasat în gara Sinaia. Copiii vor fi fascinaţi să vadă oraşe în miniatură cu străzi, maşini, tuneluri şi gări în care aşteaptă călători. Sistemul feroviar are peste 200 de metri de şine, 150 de vagoane şi 10 locomotive, depouri, tunele şi viaducte. Pregătiţi-vă să vă petreceţi o jumătate de zi în gara din Sinaia!

3. Vulcanii noroioşi


Dacă aveţi drum prin Buzău, e păcat să nu vă abateţi un pic din drum până la Berca, în ţara vulcanilor noroioşi. Cei mici vor fi cu siguranţă impresionaţi deoarece joaca cu nămolul este, în sfârşit, permisă! Cunoscuţi în zonă sub denumirea de pâcle, vulcanii noroioşi au aceeaşi structură ca şi vulcanii adevăraţi, în interiorul lor producându-se procese similare. Adică avem de-a face cu nişte vulcani în miniatură, doar că conurile nu depășesc 5 – 6 m înălţime, iar adâncimea de la care este aruncată spre suprafaţă “lava” este foarte mică. Copiii pot alerga de la un crater la altul alunecând pe şuvoaiele de nămol ce se scurg din acestea. Distracţie garantată!

4. Cazanele Dunării


Dacă vă place muntele, dar aţi vrea să fiţi şi lângă apă, atunci Cazanele Dunării sunt destinaţia perfectă. Cazanele Dunării sunt aşezate între Porţile de Fier şi Drobeta Turnu Severin. Dacă vă întrebaţi ce pot face cei mici în afară de pescuit, plajă sau plimbări cu barca, veţi fi bucuroşi să aflaţi că există peşteri de explorat, cum ar fi Peştera Ponicova denumită şi Peştera liliecilor, datorită coloniilor de lilieci, sau Peştera Veterani. Una dintre atracţiile locului este şi Centrul de creştere în captivitate a ţestoasei Herman, cunoscută şi sub numele de ţestoasa de uscat, specie strict protejată în România şi în Europa.

5. 2 Mai


Sătucul de pe malul Mării Negre, aflat între Mangalia şi celebra Vama Veche, este un loc plăcut în care puteţi petrece câteva zile în grupuri de familii cu copii, căci aici sigur veţi găsi pensiuni şi terase cu locuri de joacă pentru cei mici. Plaja este micuţă, liniştită, apa nu este adâncă şi există şi camping pentru cei care preferă să stea la cort. Golfuleţul este cunoscut printre cei care vin aici în mod special pentru a mânca peşte proaspăt pescuit din mare.

6. Sfântu Gheorghe


Vreți o săptămână de leneveală la soare, pe o plajă pustie şi mare, însă aveţi chef şi de nişte plimbări pe canalele din miraculoasa Deltă a Dunării? Sfântu Gheorghe e locul potrivit pentru familia voastră. Musai să zăboviţi aici măcar câteva zile, să dormiţi la localnicii care sunt doritori de musafiri şi care vă vor găti peştele în toate felurile posibile. Plaja are 30 de km şi este situată la 15-20 de minute de mers pe jos de sat, dar este o plăcere să te plimbi pe drumurile acoperite cu nisip fin, cu scoici şi ciulini, unde poţi da nas în nas cu câte un cal sau câte o văcuţă. Dacă cei mici se plictisesc la plajă, organizaţi un curs de bird-watching amator, cei mici vor fi cu siguranţă încântaţi!

7. Ocna Sibiului


Aflată la doar 15 km de Sibiu, Ocna Sibiului e o oază de sănătate şi de plăcere. Găsiţi şi aici o salină şi un complex balear recent renovat şi absolut fermecător. Aici aveţi saună, baie turcească, piscine, terenuri de sport, iar copiii beneficiază de un teren de joacă şi de o piscină în aer liber cu apă dulce. Sună foarte bine!

8. Cetatea Sighişoarei


Daca aveţi concediu la sfârșit de iulie, merită să mergeţi la Festivalul Sighişoara Medievală (28-30 iulie 2017) şi să admiraţi cetatea în splendoarea ei. Trupele de teatru sau de muzică medievală îi pot încânta pe copiii fascinaţi de basme. Nu uitaţi să urcaţi cu ei în Turnul cu Ceas de unde puteţi admira oraşul. Doar să nu vă miraţi dacă, odată întorşi acasă, cei mici se vor deghiza în personaje medievale.

9. Braşov


Ce puteţi face în Braşov cu cei mici după ce aţi alergat după ei prin Piaţa Sfatului sau după ce aţi vizitat Biserica Neagră? O zi la Aventura Parc este obligatorie, deoarece aici copiii aventuroşi vor găsi opt trasee de dificultate progresivă, se pot da cu tiroliene, se pot căţăra sau sări, utilizând echipament de protecţie. După ce se vor sătura de aventură, cei mici pot vizita mini-grădina zoologică, pot juca mini golf sau pot petrece restul zilei la locurile de joacă super-tari!

10. Albota


La 60 de kilometri de Sibiu se află Complexul turistic Albota, unde se poate distra toată familia. Puteţi pescui păstrăvi în râu, puteţi călări, puteţi să mergeţi cu trăsura sau puteţi bicicli, admirând din depărtare Munţii Făgăraş. De altfel, puteţi face şi drumeţii prin rezervaţie. Găsiţi şi locuri de joacă pentru cei mici, un ponei pe nume Steluţa care poate fi călărit şi, la 15 km distanţă, există şi o fermă de animale cu oi, capre, măgăruşi, iezi, dar şi cu piscină interioară şi exterioară.