Părinți de nota 10

Trucuri pentru a-și învăța copilul să meargă pe bicicletă. Plimbarea perfectă pentru această vară!

Ai învățat să mergi pe bicicletă când erai mică, dar acum nu îți mai amintești exact ce ai făcut și cum ai reușit. Acum, copilul tău este cel care începe să ia primele lecții de echilibru pe două roți. Iată mai jos pașii exacți.

Prima condiţie este aceea ca cel mic să vrea să meargă pe bicicletă. Dacă nu se simte în siguranţă, nu este bine să-l forţezi. Lasă-l să folosească în continuare tricicleta sau roţile ajutătoare. Mai presus de orice, mersul pe bicicletă trebuie să fie o plăcere şi să vă distraţi în timpul primelor lecţii.

Cumpără-i o bicicletă pe mărimea lui, nu îi lua una mai mare, în ideea că oricum va creşte. Asigură-te că poate atinge pământul cu ambele picioare, atunci când stă pe șa. Cel mai important este să se simtă tot timpul în siguranță. Găsești o gamă variată de biciclete pentru copii în magazinele de specialitate, aşa că nu ezita să o alegi pe cea potrivită pentru copilul tău. Foarte importante sunt și elementele de siguranță. Cumpără-i cască, cotiere, genunchiere şi nu ignora protecţiile pentru palme. Atunci când cad, copiii pun instinctiv palmele pe sol, pentru a se proteja.

Caută un loc cât mai liber, unde să vă puteţi desfăşura. Încearcă pe o alee în parc, într-o parcare goală (destul de greu de găsit) sau chiar pe un teren de baschet. Primele lecţii trebuie să fie cele de menţinere a echilibrului, abia apoi incluzi şi pedalatul. Lasă-i şaua cât mai jos, înlătură-i pedalele şi pune-l să îşi facă vânt cu picioarele şi să le ridice în momentul în care prinde viteză. Îţi poţi lua şi tu bicicleta şi să-i arăţi exact ce trebuie să facă.

După ce a deprins această abilitate, urmează pasul al doilea: să-l înveţi să ghideze bicicleta, să schimbe direcţia la stânga şi la dreapta. Începeţi cu întoarceri largi. Poţi aşeza conuri la distanţe de trei-patru metri şi să-l pui pe copil să treacă printre ele cu bicicleta. Abia după ce a învăţat şi acest pas, puteţi monta la loc pedalele. Menţine şaua jos, pentru ca cel mic să poată pună piciorul în pământ ori de câte ori simte nevoia să se oprească. Învaţă-l să simtă pedalele, pune-l să le caute cu ochii închişi, în timp ce tu îl susţii din spate.

Învaţă-l să pedaleze

Acum, trebuie să-i arăţi cum să pornească de pe loc. Pune-l să ţină un picior jos, iar cu celălalt să împingă în pedala ridicată. Ajută-l la început să se echilibreze: ţine-i o mână pe umăr, sau în spatele şeii. Din momentul în care a învăţat să pedaleze şi să meargă drept, poţi trece la următorul nivel.

Foloseşte din nou conurile sau alte mici obstacole care nu îl pot răni şi pune-l să facă slalom printre ele. Învaţă-l să ia viraje la stânga şi la dreapta, învaţă-l să întoarcă. La final, arată-i cum se folosesc frânele. Jucaţi-vă de-a semaforul: poate pleca atunci când spui verde și trebuie să oprească când spui roșu. După ce a deprins toate aceste mişcări, pune-l să se ţină după tine. Misiunea este îndeplinită.