Părinți de nota 10

Sfaturi pentru proaspetele mămici: Când trebuie să mergi cu copilul la medic

O proaspătă mămică are o mulțime de temeri, mai ales dacă este la nașterea primului copil. Este așadar necesar să știe când ar trebui să se alarmeze și să meargă cu copilul la medic.

1.Strănutul nu reprezintă un semn de boală. Un nou-născut poate strănuta pentru a îndepărta lichid amniotic din cavitatea nazală. Un alt motiv este trecerea la o lumină mai puternică.

2. Temperatura corpului bebelușului până la 38 de grade nu este considerată febră. Febra este o reacţie de autoapărare a organismului, iar atunci când organismul intră în contact cu un agent patogen, temperatura corpului creste. Temperatura normală a unui copil este cuprinsă între 36 si 38 de grade Celsius. Medicii sunt de acord că până la 39 de grade Celsius copilul poate fi tratat acasă, fără intervenţia medicului, dar dacă starea febrilă de peste 38,5 grade Celsius persistă câteva zile, bebeluşul trebuie dus la medic.

3. Vărsăturile și scaunele dese, nu trebuie să ne impacienteze, oricât de multe ar fi, dacă bebelușul crește. ”Poate să verse lapte proaspăt sau galben, poate să verse și de 7 ori pe zi, nu trebuie să ne impancieteze. La fel, dacă scaunul este de culoare galbenă și este apos, nu trebuie să ne sperie, nu este o problemă, atât timp cât bebelușul ia în greutate. Semnalul de alarmă este atunci când varsă și nu crește. Este un motiv să mergem la medic pentru că poate să aibă o afecțiune”, a explicat Dr. Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie din Spitalul Universitar de Urgență București.

4. Agitația extremă poate fi semn de colici. ”Dacă copilul este hrănit, schimbat, hidratat cum trebuie și totuși plânge, probabil că are colici. Trebuie administrată medicația pentru colici. Mămicilor li se spune de la spital ce medicamente trebuie să le dea copilașilor pentru a-i calma în astfel de situații”, a mai spus Dr. Adriana Dan.

5. Poate avea scaun la 2-3 zile și chiar la 4 zile. Însă putem să îl ajutăm cu un supozitor special pentru bebeluși. Dacă trece de maximul acceptat, trebuie să ne adresăm medicului.

6. Icterul nu este motiv să mergem cu bebelușul la doctor, dacă are scaun normal.

7. Petele pe piele nu sunt o problemă și o urgență. Dacă bebelușul are o piele atopică, aceasta se poate îngriji cu diverse creme speciale pentru acest tip de afecțiune.

Ce simptome trebuie să ne alarmeze

1. Tusea la nou-născut este un semn că trebuie să mergi la medic. ”Poate fi vorba despre o infecție a gâtului sau a plămânilor

2. Dacă se îneacă atunci când doarme. Mai întâi trebuie să avem grijă la poziția de somn a bebelușului. Copilul trebuie să doarmă pe o parte și pe cealaltă. Nu pe spate.  Este posibil să regurgiteze și în somn și atunci voma se poate duce în plămâni.

Ce putem face dacă se îneacă: Ținem copilul cu fața în jos. Îi curățăm gura de secreții cu o comprtesă sterilă apoi îl facem să plângă.

3. Când copilul nu este alimentat la timp, adică din 3 în 3 ore, poate face convulsii.