Părinți de nota 10

Se pot îmbolnăvi copiii dacă “îi trage” curentul? Adevărul despre acest mit

Adevărul legat de mult temutul „curent” care ne trage

Se pot pot îmbolnăvi copiii dacă “îi trage” curentul? E nevoie de „ceva pe urechi” dacă bate vântul, deşi afară e cald? Şi cum stă treaba cu aerul condiţionat?

Fără îndoială, suntem o generaţie crescută cu o adevărată teamă de trasul curentului. De fapt, unii (mai răuvoitori, bineînţeles) ar spune chiar că acest curent care ne trage pe noi, românii, este o boală naţională. „M-a tras curentul” este deseori explicaţia pentru o mulţime de afecţiuni, părând a fi un real factor de risc pentru sănătatea tuturor.

Iar atunci când vine vorba despre copiii noştri, suntem şi mai protectoare, deci pare normal să-i ferim de curent cu orice preţ. Dar cât adevăr există în spatele acestei îngrijorări de-a nu ne trage curentul?

Tema „trasul curentului” este greşit înţeleasă

„Întâlnesc foarte des această îngrijorare în rândul părinţilor. Curentul este un mit omniprezent în mintea oamenilor din România. În mod «ciudat», dacă te duci la medic într-o altă ţară şi îi spui că «te-a tras curentul», va avea dificultăţi în a înţelege de ce crezi că sursa unei răceli, de exemplu, este strict mişcarea aerului. În practica de cabinet mă întâlnesc des cu întrebări legate de trasul curentului. Este adevărat că factorii de mediu pot influenţa unele boli ale urechilor. De exemplu, este cunoscut şi dovedit ştiinţific că, dacă locuieşti într-o ţară cu climă umedă, vei fi predispus să dezvolţi otite externe. Dar tema «trasul curentului» este greşit înţeleasă. În sensul că da, atunci când bate vântul, este o mişcare mai mare a bacteriilor. Şi da, frigul scade imunitatea locală. Dar vântul în sine nu ne va îmbolnăvi niciodată”, explică Cristina Goanţă, medic specialist.

Otitele nu se fac de la curent

Specialistul ORL mai spune că doar curentul (sau vântul) nu poate provoca otite: „Copiii vor dezvolta otită sau alte infecţii ale tractului respirator dacă stau într-un mediu în care există o bacterie sau un virus care le va provoca această infecţie. Dacă stau, pur şi simplu, într-o cameră cu geamul şi uşa deschisă, în absenţa germenilor, atunci nu vor păţi nimic. Deci curentul nu este periculos în absenţa bacteriilor şi virusurilor.”

Totuşi, în cazul în care copilul suferă de o afecţiune preexistentă, s-ar putea să îl supere faptul că simte aer rece local. Însă în acest caz, cel mai probabil că va cere singur să fie înlăturat din acel mediu. Şi nu, nu există anumite afecţiuni sau anumiţi copii pentru care curentul sau vântul să constituie o problemă mai mare decât pentru alţii, mai spune medicul ORL.

E periculos aerul condiţionat?

Şi pentru că afară se face tot mai cald, am întrebat specialistul şi despre cât de periculos este (sau nu) pentru copii aerul condiţionat. „În unele cazuri, aparatele de aer condiţionat pot ascunde un anumit tip de bacterie ce poate provoca unele boli ale tractului respirator. Dar această problemă este legată de igiena aparatului, nu de faptul că aerul condiţionat în sine ar fi dăunător”, ne asigură Cristina Goanţă. Cu alte cuvinte, aerul condiţionat din mall-uri, de exemplu, ar putea fi periculos (şi pentru noi, şi pentru cei mici), deoarece este puţin probabil ca filtrele să fie schimbate suficient de des având în vedere fluxul mare de oameni. Dar cel de acasă sau cel din maşină, dacă sunt întreţinute corespunzător, nu constituie o problemă pentru copii. Singura condiţie este ca aerul condiţionat să nu fie îndreptat direct spre copil.

Şi tot pentru că e vară, iar lumea pleacă în concedii cu maşina, am vrut să aflăm şi cum este mai bine să facem la drum lung cu copiii: mergem cu geamurile deschise, mergem cu aerul condiţionat pornit sau ne topim cu toţii de cald? „La drumuri lungi cu maşina nu trebuie să avem condiţii speciale pentru copii. Dacă noi, adulţii, ne simţim bine la o anumită temperatură, putem sta linistiţi că şi pentru ei este confortabil. În niciun caz nu este recomandat să «fierbem» copilul şi să îl lăsăm să transpire de frica aerului condiţionat! Este mai dăunător aşa”, încheie Cristina Goanţă, medic specialist ORL.