Părinți de nota 10

Ce nu știai despre inima copilului tău – Uite de ce te iubește încă de la naștere

Bebelusii par a-si recunoaste mamele imediat cum se nasc, sustin unele voci. Chiar daca atunci cand vine pe lume nu poate sa vada cine stie ce, in secunda in care incepi sa ii soptesti la ureche, bebelusul tau isi va intoarce fata catre tine si va deschide ochii si asta pentru ca iti recunoaste vocea. A auzit-o de cand era in pantec, te-a ascultat inca de dinainte de a se naste. Si daca mai ai nevoie de inca o dovada ca pentru el esti speciala, orice bebelus isi intoarce capul atunci cand aude vocea sau simte mirosul unui strain. Nimeni nu va primi acelasi raspuns pe care il primeste o mama cand isi ia nou nascutul in brate.

Indiferent daca vine direct de la san sau dintr-un biberon, laptele pe care i-l dai bebelusului tau ii ofera mult mai mult decat hrana. Atunci cand plange de foame, bebe nu stie de fapt ce este in neregula cu el, dar tu faci ca totul sa fie mai bine, aproape prin magie. De fiecare data cand il hranesti, ii spui de fapt ca vei avea grija de el si pe masura ce bebelusul invata aceasta lectie, lucrurile devin mai usoare, atat pentru el cat si pentru tine.

Nou nascutii nu fac mare lucru, mai mult mananca decat orice altceva. La fiecare masa, ochii bebelusului sunt in cautarea unei distractii si principala sursa este mama sau tatal sau. Campul vizual al unui bebelus este destul de restrans asa ca fata ta este in prim plan atunci cand il hranesti. Este usor de inteles de ce se indragosteste de tine, nu?

Este imposibil sa rasfeti un nou nascut, indiferent ce spun cei din jurul tau. Nu este nimic gresit in a da fuga sa iti alini bebelusul atunci cand incepe sa planga. Cu cat il alini si ii oferi mai mult confort, cu atat mai bine. Ca sa poti deveni alintat ar trebui sa ai suficienta memorie cognitiva ca sa poti gandi intregul proces, sa iti dai seama ca de fiecare data cand plangi, cineva te va lua in brate, asa ca de ce nu ai plange iar si iar? Nou nascutii nu pot face asta (desi cand cel mic va fi in etapa toddlerilor, lucrurile s-ar putea schimba…)

Atunci cand mergi, ritmul miscarilor tale, asemeni vocii, este un element deja familiar bebelusului, pentru ca s-a miscat in acelasi ritm cu tine inca de cand era in pantec, asa ca se simte bine de fiecare data cand il tii in brate sau intr-un marsupiu. Chiar si gesturile tale de alin ii sunt cunoscute. Cand erai insarcinata iti mangaiai burtica dragastos, iar acum dupa ce a venit pe lume, il mangai adesea pe spate ca sa ii oferi confort si alinare, chiar daca de multe ori o faci inconstient.

Pentru un bebelus, orice iesire este este incarcata de factori care il stimuleaza. Indiferent ca iesiti in parc, la magazin, sau atunci cand cel mic are dificultati in a adormi, bebelusul se bazeaza pe tine sa il ancorezi si sa il linistesti. Daca tu esti calma, energia ta ii transmite lui bebe ca totul este in regula, ca vei avea grija de el. Asta nu inseamna ca nu va avea si momente inconsolabile, insa chiar si atunci, pentru ca instinctual poti sa iti dai seama ca nu se simte confortabil si faci tot posibilul sa ii oferi alinare, bebelusul tau va stii ca voi doi sunteti o echipa.

De fiecare data cand ii saruti burtica, ii faci avioane ca sa manance sau il tii in brate sa adoarma, ii transmiti bebelusului tau cat de indragostita esti de el. Il iubesti, iar el stie asta cu fiecare celula a fiintei sale. Asa ca nu este de mirare ca te iubeste si el inapoi.

Nu, nu vorbim doar despre gaze. Undeva intre 6 saptamani si 3 luni, copilul se va uita la tine afisand un zambet care garantat face chiar si inima celei mai cinice mame sa se bucure. Doctorii numesc acest tip de zambet “zambet social” si il descriu ca fiind “fie o reactie, fie incercarea obtinerii unei reactii, Cu alte cuvinte, copilul interactioneaza cu tine! Mentine distractia prin inapoierea unui zambet. Atunci cand ii zambesti copilului, iar copilul iti zambeste inapoi, va cimentati relatia, zambet cu zambet.

La scurt timp dupa primul zambet social al copilului, de obicei in jurul varstei de 2 luni, el sau ea va incerca sa vorbeasca cu tine. Nu va fi tipul de conversatie de care te bucuri impreuna cu prietena ta, insa te va face la fel de fericit. Aceste gangurituri sunt de cele mai multe ori doar sunete ce nu se asemana foarte mult cu obisnuitele cuvinte, insa daca ii raspunzi copilului cu aceleasi sunete, se poate spune ca voi doi tocmai incepeti o “conversatie”.

Interactionarea verbala a copilului cu tine si dezvoltarea abilitatilor sale auditive prin ascultarea si copierea cuvintelor tale este un alt mod prin care iti arata cat de mult te iubeste.7: “Luminarea la fata” atunci cand intri in camera

Aproximativ la varsta de 6 luni, bebelusii sunt perfect capabili sa faca diferenta intre oamenii draguti si cei mai minunati oameni de pe planeta (tu si partenerul tau). Copilul ar putea fi complet multumit in bratele celui mai bun prieten al tau, dar se va misca fericit atunci cand te va auzi intrand in camera. Stavinoha spune ca “Practic, ceea ce se intampla este ca bebelusii fac diferenta intre figurile foarte familiare din viata lor si figurile nefamliare care ar putea fi foarte dragute. Altfel spus, aceasta este o dovada in plus ca al tau copil chiar te iubeste. Copiii ar putea sa placa alte prsoane, insa nici una nu este atat de speciala pentru el sau ea cum sunt mami si tati, lucru ce poate fi vazut in ochii copilului.

Nu este nimic mai minunat decat cascada de ras a unui bebelus iar majoritatea parintilor ar fi de acord. Sunetul rasului copilului, ca raspuns la ceva ce tocmai ai facut, este probabil unul dintre sunetele tale favorite. Desigur, si alti oameni ar putea face copilul sa rada, insa nimeni nu il cunoaste asa cum tu il cunosti. Tu stii exact cum ii place copilului sa fie gadilat pe burtica, sau ca suflatul in fata lui sau a ei ii provoaca o eruptie de ras. Dupa o perioada, copilul isi va da seama ca tu stii ceea ce ii place, si poate chiar sa inceapa sa rada inainte ca tu sa il atingi.

Acest semn nu este la fel de amuzant. Undeva intre 9 luni si 1 an, majoritatea bebelusilor incep sa planga attunci cand sunt lasati la creşă sau impreuna cu o bonă (chiar daca bona este bunica).

In timp ce iti este greu sa-ti auzi copilul plangand, sa stii ca acele lacrimi sunt cu siguranta un semn de iubire. Copilul stie deja ca tie iti pasa de el sau de ea (si inca cum….), si pentru o scurta perioada, acesta se teme ca tu s-ar putea sa nu te mai intorci niciodata. Nu uita ca esti iubirea vietii lui (pana la casatorie).

Incearca sa nu fii o mama vinovata ce se simte ciudat in legatura cu aceasta situatie, in timp, copilul va invata ca tu te intorci intotdeauna la el. Chiara cum, acele crize semnifica importanta ta in viata lui sau a ei. Tu esti atat de speciala pentru el/ea incat nici macar nu isi poate imagina viata fara tine. (Fiti siguri ca el/ea se va potoli imediat dupa ce veti pleca.)

De cum incepe sa exploreze lumea cu mersul in patru labute, probabil ca cel mic va fi peste tot. Insa ai observat cat de des se intoarce copilul dupa tine?

Sau ca se uita la tine pentru reasigurare atunci cand se afla intr-o situatie nefamiliara? Ceea ce ar putea parea drept nesiguranta este de fapt un semn al unui atasament foarte sanatos. Psihologii sunt de parere ca aceasta verificare a comportamentului este un lucru sanatos si normal. Copilul incepe sa se aventureze pe afara si sa isi stabileasca un pic de independenta, dar mama si tata inca reprezinta siguranta si securitate. De fapt sunt toata lumea lui.

Gandeste-te la tine insuti ca la casa de baza. Copilul tau este acum pregatit pentru a explora lumea, insa are nevoie sa stie ca tu esti in apropiere, in caz ca are nevoie de niste imbratisari sau pupici. Daca aceasta nu e dragoste, atunci ce e?