Părinți de nota 10

Mituri demontate despre mame: Ce trebuie să afli

Există multe mituri legate de naștere, dintre acestea cele mai comune fiind acela că viitoarea mamă nu se poate vopsi sau că mamele ar trebuie să știe totul despre puericultură. Nimic mai greșit!

Corpul mamei se va schimba, într-adevăr, dar orice poate fi prevenit. Este caul vergeturilor, care pot fi prevenite cu aplicarea unei creme. Totuși, sarcina schimbă mult o femeie.e

Chiar şi când sarcina decurge fără probleme, însăşi existenţa ei va atrage după sine o serie de modificări. Ca niciodată înainte, la birou ţi se pare că e sufocant de cald, chiar dacă aparatul de aer condiţionat e în funcţiune sau fereastrele sunt larg deschise, în propria maşină mirosul de benzină, de nu se ştie unde, e enervant de persistent, iar în al treilea trimestru de sarcină viitoarea mamă cunoaşte toate locaţiile, în drumul spre serviciu, unde poţi intra pentru a folosi corpul sanitar.

 Corpul îţi va rămâne acelaşi

Nu-i adevărat. Se va schimba. În cazul unora mai mult, al altora mai puţin. Unele mame îşi reveni cu uşurinţă în formă după naştere, altele sunt nevoite să depună eforturi în acest sens. Chiar dacă aceste modificări, ceea ce e foarte posibil, nu le vei sesiza decât tu, ele vor exista.

Cosmeticele rezolvă micile neplăceri

Nu întotdeauna. De exemplu, orice gravidă ştie că trebuie să folosească cremă de combatere a apariţiei vergeturilor. Dacă acestea şi-au făcut însă vizibilă prezenţa, înseamnă că ori n-a folosit-o în cantitatea necesară, ori, din spirit de economie, ai cumpărat una ieftină care s-a dovedit, din această cauză, a fi ineficientă. În realitate, un rol foarte important în apariţia vergeturilor îl are factorul genetic. Întreab-o pe mama, pe bunica dacă s-au confruntat cu acest neajuns estetic în timpul sarcinii. E foarte posibil ca răspunsul să fie afirmativ. Dacă te confrunţi cu vergeturi pe abdomen, pe piept, pe fese şi coapse, neplăcerea este condiţionată de tipul de piele ce te caracterizează şi nicidecum de câtă cremă ai folosit sau cât ai cheltuit achiziţionând-o.

Nu te tunde, nu-ţi vopsi părul

Un mit foarte răspândit. N-ar trebui să-ţi vopseşti părul pentru că vopseaua este nocivă pentru făt sau nu se va „prinde” de păr, îţi va spune mama. Bunica te va sfătui să nu-ţi scurtezi podoaba capilară, căci altfel îi „scurtezi” fătului „mintea”, forţa vitală, sănătatea. Şi nu vor fi singurele interdicţii. Fără ojă, fără deodorant, fără farduri, fără parfum. Nu le da importanţă, aranjează-te cum crezi de cuviinţă.

Stresul e foarte dăunător gravidei

Greu de susţinut contrariul. Dar nu uita, important nu este atât ceea ce provoacă stresul, ci atitudinea ta faţă de aceasta. Constantele reflecţii pe tema „oare asta nu-i va face rău copilului” sunt mult mai nocive decât o emoţie de scurtă durată, oricât de puternică ar fi ea. Vrei emoţii pozitive? Spune-ţi în gând, când vezi că neliniştea începe să te ia în stăpânire, că totul va fi bine.

Sarcina nu este o boală

Într-adevăr, aşa este. Şi totuşi, constituie o serioasă solicitare pentru organismul oricărei femei, putând accentua unele probleme de sănătate existente înaintea instaurării acesteia sau chiar să apară unele noi. Starea de sănătate a viitoarei mame în timpul sarcinii poate avea influenţă considerabilă asupra dezvoltării fătului, motiv pentru care este important să-ţi suprveghezi starea de sănătate şi să respecţi întocmai recomandările medicului sub a cărui observaţie te afli pe parcursul celor nouă luni.

După naştere vei reveni la vechiul mod de viaţă

Nicidecum. Există, într-adevăr, multe mijloace de a-ţi uşura perioada de după naşterea copilului, atât de solicitantă pentru orice proaspătă mămică, dar priorităţile nu vor mai fi nicidecum cele dinaintea apariţiei acestuia pe lume, tocmai el urmând să le schimbe înşiruirea după un alt criteriu în ceea ce le priveşte importanţa.

Mă voi descurca cu toate de una singur

Nu, nu vei reuşi. Îngrijirea copilului îţi va lua foarte mult timp, pentru celelalte rămânându-ţi foarte puţin sau chiar deloc. Nu vei putea să ai şi grijă de copil, să te ocupi şi de treburile gospodăreşti, să mergi şi la cumpărături, să-l scoţi la plimbare… Vei avea nevoie de ajutorul celor apropiaţi.

9Ştiu totul despre copii

Nu-ţi face iluzii. Chiar dacă ai urmat cursuri de pregătire pentru viitorii părinţi, chiar dacă ai citit o mulţime de articole, ba chiar şi cărţi, pe această temă, chiar dacă ai ajutat-o pe sora ta în a-şi îngriji şi creşte copilul. Asta pentru că responsabilitatea pe care o ai faţă de propriul prichindel este cu totul alta, decât cea pe care ţi-o poţi asuma când e vorba de copilul altcuiva, fie şi cineva dintre cei foarte apropiaţi.

Te pregăteşti să devii mamă? Păstrează distanţa de orice informaţie negativă. Ascultă doar ce spune medicul sub a cărui supraveghere eşti şi ce-ţi dictează propriul corp. Au trecut atâtea mame prin această experienţă, vei trece şi tu. De dragul celui pe care urmează să-l aduci pe lume.