Părinți de nota 10

Ce trebuie să știi când îi cumperi haine bebelușului tău – Sfaturile dermatologului

Pielea bebelusului este mult mai sensibilă decât cea a adultului la factorii externi. Prin urmare, sunt recomandate produse care nu conțin alergeni, care ajută la regenerarea și menținerea pH-ului fiziologic al pielii și prezintă riscuri minine de a provoca reacții alergice.

Fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său chiar și atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, însă multitudinea de opțiuni existente reprezintă o adevărată provocare în a face cea mai bună alegere. “Ingrediente naturale”, “fară parfum”, “hipoalergenic”, “testat dermatologic” – sunt promisiuni care sună bine, dar este greu de știut care dintre ele sunt importante în îngrijirea pielii sensibile a bebelușului.

1. Citirea etichetei

Este indicată citirea cu atenție a listei de ingrediente a oricărui produs care urmează a fi folosit în îngrijirea celui mic. Sunt de evitat produsele care conțin compuși chimici, uleiuri minerale, parfumuri, deoarece toate acestea pot provoca reacții alergice și disconfort, la fel ca și parabenii –  întâlniți adesea în produsele cosmetice.

“Există preocuparea că parabenii ar putea fi absorbiți mult mai ușor de către pielea bebelușilor decât de cea adultă, ceea ce îi face mai vulnerabili la eventualele lor efecte dăunătoare. De asemenea, sunt de evitat și coloranții, un adaos inutil în produsele pentru bebeluși” atenționează domnul doctor Laurențiu Vlădău.

2. Folosirea de produse speciale pentru copii

Este important de înțeles că îngrijirea bebelușilor în primele săptămâni de viață nu trebuie să fie o corvoadă, unii experți recomandând folosirea doar a apei pentru îmbăiere în primele câteva săptămâni de la naștere, apoi trecerea la produse blânde care minimizează riscul de iritare a pielii bebelușului.

3.  Atenție la folosirea unor produse noi

Este recomandat ca fiecare produs nou introdus în rutina de îngrijire a copilului să fie testat prin aplicarea unei cantități mici pe antebrațul celui mic și observarea zonei timp de 24 de ore. Semnele de sensibilitate care pot apărea includ roșeață, umflături, dificultăți în respirație sau vărsături, iar dacă este observat oricare dintre ele folosirea produsului trebuie încetată și urmată imediat de prezentarea la medic.