Părinți de nota 10

Beneficiile petrecerii timpului în aer liber pentru copii

Joaca copilului pe afară este unul dintre cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea unui copil.

Imunitatea lui va fi mai ridicată, se va bucura de lumina soarelui și va interacționa cu ceilalți.

De pildă, un studiu american realizat în 2014, prin colaborarea a două universități („Maryland” și „Colorado”), a comparat copii de vârste diferite (atât unii aflați la școala primară, la gimnaziu, cât și la liceu) și s-a constatat că aceștia erau mai liniștiți, mai binedispuși, mai dispuși să colaboreze unii cu ceilalți dacă își petreceau timp și în curțile școlilor, în care era verdeață.
Având la bază aceste concluzii, specialiștii recomandă să îi încurajăm pe copii să stea cât mai mult timp în aer liber, astfel încât să aibă parte de unul dintre cele mai eficiente remedii contra stresului: venirea în contact cu natura.

De ce să ieșiți afară și să vă jucați de-a hoții și polițistul când puteți viziona un film polițist sau puteți juca un joc video? Pentru că imaginația se dezvoltă cel mai bine punându-te în pielea personajului, jucând un rol și implicându-te fizic, nu doar vizual și emoțional.

Crește abilitățile de rezolvare a problemelor

Copiii care se joacă în aer liber învață cum să rezolve problemele din viața reală mai bine decât acei copii care stau mult în camera lor, în fața ecranelor. Sunt dezvoltate capacitatea de relaționare, abilitatea de a rezolva conflicte și plăcerea de relaționare cu alți copii.

Unul dintre cele mai semnificative câștiguri pe care le va aduce timpul petrecut în aer liber este dobândirea unor abilități ce-l vor ajuta pe copil să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic.
Fie că este vorba despre aruncat, despre cățărat, exersarea echilibrului, fie că este vorba despre executarea de salturi, alergările, împinsul unor lucruri, căratul de obiecte etc. toate acestea îl vor ajuta pe copil să devină mai agil, mai puternic, să-și îmbunătățească echilibrul, să aibă mișcări mai bine coodonate. De asemenea, joaca afară presupune ca un copil să se familiarizeze și cu mișcări ce țin de motricitatea fină, de dexteritate, ajutându-l să fie mai îndemânatic și mai apt să execute mișcări mai complexe, ce-i vor fi de folos pe tot parcursul vieții.
Cu alte cuvinte, joaca în aer liber generează activități fizice care pot fi foarte complexe, întărind mușchii, oasele și ținându-l departe de acumularea de kilograme în plus.