Părinți de nota 10

Afecțiunile ce pot apărea în al treilea trimestru de sarcină

Ultimul trimestru de sarcina te va intampina cu o multime de pregatiri de facut, decizii de luat si prinsa in acelasi timp intr-un carusel de emotii, insa absolut normal pentru aceasta perioada. De aceea, lucrurile acestea, desfasurate cu o repeziciune uluitoare pana in marea zi, iti pot distragte atentia de la un aspect extrem de important: starea sarcinii tale. Trebuie sa fii constienta de faptul ca si in trimestrul 3 de sarcina pot aparea complicatii, iar afectiunile de care te poti lovi sunt deosebit de periculoase.

Diabetul gestational

Diabetul gestionatal este o afectiune ce poate aparea in acest trimestru al sarcinii, cauzand cresterea glicemiei, o situatie medicala cu implicatii severe asupra sanatatii fatului. Totodata, parcursul pozitiv al sarcinii poate fi ingreunat, odata cu aparitia acesei conditii medicale, datorita faptului ca nu exista semne sau alte simptome alarmante.

Gravida poate resimti nevoia de a consuma foarte multe lichide, precum si nevoia de a merge de foarte multe ori la toaleta. Iata totusi cateva semnale ce pot fi corelate cu aceasta afectiune: indicele de gretate al mamei este peste 30, dimensiunile fatului depasesc cele normale pentru luna de sarcina. In cazul acestor semnale, se vor efecta teste suplimentare pentru confirmarea clara a patologiei pacientei.

Colestaza de sarcina

Fiind o afectiune caracteristica ultimului trimestru de sarcina, colestaza de sarcina este o patologie hepatica reversibila, influentata de statusul hormonal al graviditatii. Colestaza de sarcina apare frecvent la pacientele cu predispozitie genetica, manifestandu-se prin prurit intens, predomninat plantar si palmar, precum si prin aparitia icterului.

Cu toate ca este o patologie ce se remite rapid dupa perioada de sarcina, pronosticul fetal poate fi sever, ajungandu-se chiar pana la sindromul de moarte subita. De aceea, depistarea precoce a acestei afectiuni, precum si instituirea imediata a tratamentului specific, sunt vitale.

Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina

Preeclampsia, asa cum mai este cunoscuta aceasta afectiune cardiovasculara, este adesea insotita de un nivel ridicat al proteinelor in urina. Desi este o patologie caracteristica trimestrelor 2 si 3 de sarcina, se poate intampla ca preeclampsia sa apara si mai devreme de aceasta perioada. Pacientele care sufera de aceasta afectiune acuza de cele mai multe ori ameteli severe, precum si umflarea mainilor si a picioarelor.

Este extrem de importanta identificarea corecta a acestei afectiuni in cel mai scurt timp posibil. In caz contrar, lasata netratata, preeclampsia se poate agrava rapid, ajungandu-se la forma mult mai severa, cunoscuta si sub numele de eclampsie. Eclampsia poate cauza coma sau chiar moartea mamei si a fatului, aceasta survenind inaintea, in timpul sau dupa expulzarea celui mic.

Este extrem de important, pentru sanatatea ta si a fatului, sa acorzi o atentie sporita sarcinii, pe intreaga perioada a celor 9 luni. Orice simptom suspect pe care il acuzi in tot acest timp trebuie sa fie un semnal de alarma. De aceea, comunicarea in permanenta cu medicul tau si punerea corecta a unui diagnostic in cel mai scurt timp posibil, te scapa de o multime de probleme nedorite.