Una dintre problemele cu care o femeie se confruntă în timpul sarcinii poate fi micoza.
Ca orice altă infecție, aceasta își poate da bătăi de ca, dar nu trebui să te îngrijorezi. ceea ce trebuie să știi, în primul rând, este că micoza nu își va afecta bebelușul/
În ceea ce ne privește femeile, cele mai frecvente micoze se regăsesc la nivelul vaginului și provoacă așa-numitele vaginite micotice. Ele apar oricând, dar sunt mai dese în perioada sarcinii.
Printre cele mai cunoscute micoze din perioada sarcinii sunt cele care sunt produse de ciuperca numită „Candida”. Motivul pentru care ne putem confunta cu așa ceva este: în timpul sarcinii, în cazul în care în vaginul nostru există deja Candida, aceasta va găsi condiții mai bune de proliferare, în condițiile în care creșterea nivelului de estrogen va favoriza și producerea de glicogen (este compus din mai multe molecule de glucoză și este util în stocarea energiei și în detoxifierea organismului. Cea mai mare parte din el se găsește în ficat). Pe măsură ce nivelul de glicogen crește, ciupercile vor găsi un mediu propice să se dezvolte la nivelul pereților vaginului.
Diverse studii au arătat că aproximativ 20% dintre noi prezintă „Candida” la nivelul vaginului, dar că în sarcină, din cauza fluctuațiilor de estrogen, aceasta se va regăsi la mai mult de 30%.
De asemenea, putem fi mai predispuse unei micoze în sarcină din următorul motiv: sistemul nostru imunitar poate avea perioade în care este mai slăbit, fapt care va stimula proliferarea ciupercilor microscopice. În acest context, și numărul bacteriilor „bune” din microflora vaginală va scădea, lăsând loc unor microorganisme dăunătoare.
Este firesc să avem secreții vaginale și în timpul sarcinii, dar trebuie să fim foarte atente dacă acestea își schimbă radical aspectul, întrucât poate fi vorba despre o micoză. Astfel, în mod obișnuit, secreția vaginală este lăptoasă, alb-gălbuie, nu este prea abundentă (poate fi așa la ovulație sau în perioada precedentă menstruației), nu are miros și nu ne provoacă disconfort. În schimb, o micoză o va face să fie albă, să aibă aspectul brânzei dulci (are aspect grunjos) și să fie mai lipicioasă, dar fără miros.
Alte manifestări neplăcute, menite să ne facă să ne gândim că suntem afectate de o vaginită micotică, sunt:
• Zona vulvei este mai roșie și mai inflamată
• Resimți mâncărimi persistente
• O senzație de arsură
• Poate apărea o senzație de usturime la urinare
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este că o micoză nu va afecta bebelușul. Doar în cazul în care este vorba într-adevăr despre o infecție cu Candida, există posibilitatea ca acesta să fie afectat de ea, în cazul în care vei avea o naștere naturală (iar bebelușul va veni mai mult în contact cu pereții vaginului tău). Dacă s-ar întâmpla așa, bebelușul va dezvolta o candidoză bucală, care, la rândul ei, îți va fi transmisă ție când îl alăptezi.