Părinți de nota 10

Un copil poate depași orice, dar nu și absența mamei sale

Studiile psihologilor au scos la iveală că un copil poate trece peste decesul mamei sale, dar impactul emoțional pe care îl are absenșa acesteia este unul mult prea mare.

Lipsa conditiilor materiale, a unui mediu placut si chiar lipsa tatalui pot fi suplinite atunci cand mama este alaturi de cel mic, potrivit scriitoarei Emma E. Sanchez.

Thomas Verny, in cartea sa renumita pe plan mondial „Viata secreta a copilului nenascut”, dupa ani de studiere a mii de femei insarcinate si urmarirea vietii micutilor pe parcursul dezvoltarii, a constatat ca o femeie cu atitudinea potrivita, constienta de viata pe care o duce, si cu suficienta dragoste si interes pentru micutul sau, poate sa depaseasca cele mai grele conditii de viata si sa creasca copii puternici, siguri si stabili din punct de vedere emotional.

Dezinteresul si detasarea emotionala a mamei, absente care il distrug

O mama care petrece multe ore la serviciu si sta doar putin timp cu copilul, nu este neaparat o mama absenta, este in pericol de a fi, dar poate evita acest lucru.

O „mama absenta” este considerata aceea care:

Abandoneaza copilul

Nu este implicata emotional

Este prezenta fizic, dar cu gandul in alta parte

Semnele care te avertizeaza ca un copil se simte abandonat:

  • Probleme de somn
  • Tulburari de alimentatie
  • Deznadejde
  • Distantare
  • Agresiune sau multa furie
  • Tristete

Cum remediezi aceste probleme

Recunoaste-ti greselile

Recunoscand ca ai o problema este intotdeauna primul mare pas. Acorda-ti timp pentru a gasi cauzele pentru absenta ta de langa copil.

Exprima-ti sentimentele

Copilul, in general, trebuie sa stie ce se intampla, trebuie sa stie de la parinti ce inseamna el si care este locul lui in familie. El vede si aude mai mult decat isi imagineaza parintii, dar, mai presus de toate, simte si apreciaza cand i se spune adevarul.

Vorbeste cu el si spune ceea ce ai de spus. Cand vine vorba de comunicarea cu cel mic, pot exista cuvinte dureroase si suparatoare; asculta, accepta ceea ce spun ei si schimba daca exista ceva de schimbat. Pentru copii, promisiunile nu conteaza, ci doar actiuni reale si consecvente.

Stabileste obiective