Părinți de nota 10

Magia relaţiei dintre tată şi fiu

Inca din frageda copilarie, o importanta majora pentru baietei o are comunicarea cu tatal. Lucrurile stau diferit in cazul tatalui decat in cazul mamei. Lucruri precum jocuri neobisnuite, activitati zgomotoase, idei periculoase de care mamei ii este frica – toate acestea sunt posibile alaturi de tata. Micutii sunt innebuniti dupa jocurile impreuna cu tati, dupa momentele cand tata ii arunca in sus pana in tavan, joaca fotbal cu ei sau isi imagineaza adevarate batalii. Acestea nu sunt doar jocuri si distractie, ci o modalitate foarte eficienta ca tatal sa-i transmita copilului experienta si cunostintele sale si sa-i dezvolte calitatile si independenta.

Tatal este un model pentru fiecare baiat, in special pentru cei aflati la varste mai mici. In perioada formarii caracterului baietelului, acesta incepe sa-l imite pe cel mai apropiat barbat, pe tatal sau.

Psihologii au observat ca, la varsta de 3-6 ani, baieteii vor sa semene cat mai mult cu tatal lor imbracandu-se la fel, vorbind ca el si facand aceleasi lucruri ca si tatal lor.

Barbatul nu numai il educa pe copil si desfasoara impreuna cu el diferite activitati, ci si ii arata un model de comportament al unui barbat, ii arata ce atitudine trebuie sa aiba fata de viata si fata de femeie. Prin propriul exemplu, tatal ii arata micutului cum sa depaseasca greutatile, il invata sa fie sincer si responsabil. Tatal este cel care il va invata pe baiat sa fie amabil si va pune bazele normelor sociale.

Copilul este atent la relatia dintre tatal si mama sa si acesta va fi modelul viitoarei sale familii. Asa ca, mai devreme sau mai tarziu, baiatul iti va urma exemplul, si nu sfaturile. Adica, un tata care obisnuieste sa piarda mult timp tolanit pe canapea nu va avea nicio sansa sa-i insufle fiului sau un mod de viata sanatos.

De la iubire conditionata la iubire neconditionata

Un alt aspect al educatiei baietilor este un fapt constatat de psihologi, si anume ca iubirea tatalui este mai conditionata decat iubirea mamei. Adica, de multe ori, baiatul trebuie sa faca ceva ca sa merite iubirea tatalui. De aceea, el resimte de mic presiunea care se pune asupra lui prin asteptarile tatalui sau.

Este foarte important sa nu se exagereze cu aceasta presiune. Pedepsele fizice, amenintarile, rigiditatea si severitatea exagerata nu-i vor ajuta deloc pe parinti sa educe un „barbat adevarat”. Este dovedit faptul ca un asemenea stil de educatie formeaza copii educati si disciplinati, insa agresivi si nervosi. Acestia traiesc intr-o teama continua, ascunzandu-si emotiile de ochii tatalui si, din aceasta cauza, devin de necontrolat la gradinita si la scoala. Daca situatia se prelungeste pana in adolescenta, acesti copii risca sa intre intr-o gasca dubioasa, sa renunte la a mai merge la scoala si sa declare boicot intregii familii.

[ad#co-2]Ca sa-ti intelegi mai bine copilul, aminteste-ti cum erai cand erai la varsta lui, ce greutati aveai, ce provocari, care iti erau bucuriile. Fii cat se poate de obiectiv in relatia cu baiatul tau si ai suficienta rabdare.Tine cont ca baieteii trec destul de greu peste nereusite si esecuri. De asemenea, specialistii au observat ca baietii se confrunta mai des decat fetitele cu frici si nevroze. Baiatul tau are nevoie in primul rand de caldura sufleteasca, de mangaieri, de iubire neconditionata pentru a evita neplacerile.

Desigur, ca in orice alta relatie, intre tata si fiu apar, din cand in cand, crize. Mai ales in adolescenta, cand tanarul isi schimba valorile. Ce poate face tatal lui in aceasta perioada dificila este sa se inarmeze cu suficienta rabdare si sa recunoasca faptul ca fiul sau devine din ce in ce mai independent.

Iar cand va deveni adult, tanarul ii va fi recunoscator si il va respecta pe inteleptul sau tata!