Eperţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea jeleurilor vândute pe piaţa din România. Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat, în ultima decadă a lunii iunie, anul curent, 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri). Studiul, realizat de către o echipă de experţi ai APC, coordonaţi de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenţia în ceea ce priveşte conţinutul jeleurilor şi potenţialele pericole ce ameninţă sănătatea micilor consumatori. 91% din produsele analizate ameninţă sănătatea celor mici Studiul privind calitatea jeleurilor, parte din Campania Naţională de Informare şi Educare, ne aduce la cunoştinţă faptul că, la 91% din produsele analizate au fost fost identificate arome artificiale. Doar la 4% dintre produsele analizate au fost folosite arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a fi precizată natura acestora.
Depăşesc cu mult cantitatea de zaharuri Printre obiectivele avute în vedere pentru realizarea acestui studiu este şi analiza zahărului adăugat în acest tip de produs şi impactul acestuia asupra greutăţii corporale. La toate produsele analizate, experţii APC au constatat că, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs. Mai exact, cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de jeleuri analizate variază între 7 şi 14 linguriţe de zahăr per 100 grame produs, ceea ce înseamnă între 43 de grame zahăr şi 85 de grame zahăr per 100 grame produs – de cel puţin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătăţii. Jeleurile – ”bombe” chimice Potrivit APC, excesul de zahăr poate produce deficienţe de asimilare a calciului care ar putea duce la: Dereglarea metabolismului calciului – dinţi stricaţi din timpuriu şi carii Obezitate – excesul de zahăr afectează sistemul hormonal, creşte apetitul, măreşte ţesutul adipos şi favorizează apariţia celulitei Diabet – pancreasul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză, nu mai funcţionează la parametri normali (aşa apare diabetul) Imunitate scăzută Cancer – în special, cel de colon Gastrită, colită de fermentaţie Anemie Cardiopatii Astenie Sinuzită Rinită Coloranţi extraşi din gândaci
Pe lista aditivilor care se regăsesc în compoziţia jeleurilor, considerate ‘’cocktail-uri’’ chimice pentru creierul copiilor, se numără şi E120. Este vorba despre carmin, un colorant roşu strălucitor, produs din coşenile, o specie de paraziţi ai cactuşilor, care trăieşte în America de Sud. Carminul este contraindicat în alimentaţia copiilor, deoarece poate produce hiperactivitate, deficienţe de concentrare, astm, alergii şi rinite. Alţi aditivi periculoşi descoperiţi în 91% din produsele analizate, interzişi în ţări precum Norvegia, Finlanda, Japonia, Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Australia, sunt: E100, E110, E129, E131, E133, E150a, E150d, E163, E171, E220, E270, E296, E300, E330, E406, E418, E420, E422, E440, E441, E471, E901, E903, E904. Toate aceste substanţe periculoase, unele dintre ele cu potenţial cancerigen, pot provoca: stare de greaţă, diaree, deficienţe de fier, reacţii alergice (urticarie, rinită), reacţii anafilactice, modificări cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate, dermatită, tulburări de respiraţie, dureri de cap, ameţeli, afecţiuni intestinale, astm, inflamarea limbii şi a mucoaselor, subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, calculi la rinichi, afecţiuni cardiovasculare sau renale.