Asa cum bine stie toata lumea, bebelusul nu este adus pe lume numai de mama. Un rol la fel de important il are si tatal. In primul rand, el trebuie sa fie foarte constient de acest proces minunat si complex care este aducerea pe lume a unui fiinte umane. Draga tata de bebelus, informeaza-te cat mai mult despre nastere, alaptare, educatia in primii ani de viata. Este nevoie sa intelegi bine aceste lucruri, pentru a putea pune inceput bun alaturi de sotia ta, noii tale familii.
1. Invata sa prepari laptele si papa pentru bebe
Tatal este o „altfel de mama”, sau cel putin asa trebuie sa fie . In primele luni ale bebelusului, acesta cat si mamica lui au mare nevoie de tine. Tu esti un sprijin de nepretuit si ai nevoie sa fii constient de acest lucru.
De aceea, iti recomandam sa inveti sa faci si tu cateva din activitatile necesare pentru a creste un bebe: sa prepari laptele, sa faci supica de morcovi, piure sau alte mancaruri pentru bebe. Nu este foarte greu si cand vei invata, vei descoperi, poate, o adevarata placere.
![]() |
2. Ai mai multa rabdare cu sotia ta
Daca ai citit cate ceva despre nastere si despre ce inseamna o sarcina sau cum se simte mama in primele luni de viata ale bebelusului , inseamna ca deja ai devenit mai rabdator. Pentru sotie, este o experienta destul de dificila, care o poate schimba, atat fizic, cat si psihic si emotional.
Este nevoie sa faci eforturi in acest sens, sa fii cat mai intelegator cu „toanele” ei, sa intelegi ca pur si simplu este o perioada mai dificila. De asemenea, nu insista daca nu va vrea sa aiba relatii sexuale in timpul sarcinei sau chiar la cateva luni dupa nastere. Putina abstinenta in cuplu nu strica niciodata, ba dimpotriva. Incearca sa iei aceasta situatie ca un moment de cumpana si incercare pentru relatia voastra. Stai pe pozitie!
5. Stai si tu cu bebele
Comporta-te ca un partener egal cu ea din toate punctele de vedere. Nu o lasa numai pe ea sa schimbe scutecele sau sa se trezeasca noaptea cand micutul plange. Faceti cu schimbul pe cat posibil. De asemenea, invata sa ii faci si tu baita bebelusului, sa ii iei temperatura si sa stai cu el cand este bolnavior.
6. Respecta orele de pranz ale bebelusului
Respecta momentele de alaptare precum si decizia ei de a a-l alapta o perioada cat mai mare de timp. Iti sugeram chiar sa o sustii in aceasta buna hotarare a ei. Alaptarea cat mai indelungata (cel putin 6 luni) are consecinte pozitive asupra dezvoltarii psihice si emotionalea copilului.
Incearca sa depasesti momentele de egoism si sa pui nevoile mamei si ale copilului pe primul loc. Veti avea de castigat amandoi.
7. Invata sa recunosti semnele depresiei postpartum
Multe proaspete mamici se simt fericite un minut si imediat dupa, simt ca le copleseste tristetea. Stabilitatea emotionala este compromisa. In cele mai multe cazuri poate fi vorba de depresia postapartum. Depresia postpartum (dupa nastere) are 2 forme de manifestare: una usoara, baby blues, care trece dupa o saptamana, si una mai severa, care poate dura pana la cateva luni.
Relatia cu partenerul si prietenii/familia joaca un rol important in echilibrul emotional al mamicilor in perioada apropiata nasterii. De aceea, tu poti fi un factor stabilizator foarte important si o poti ajuta sa treaca cu bine de aceste „fantome” ale proaspetelor mamici.
8. Invata din propriile tale greseli
… in loc sa dai vina pe alte circumstante exterioare sau chiar pe sotie. Nu te lasa batut daca inceputul este un pic mai greu. Asa cum ti-am mai spus, considera aceasta perioada o incercare si transform-o intr-o sansa de a te maturiza.
Daca simti ca nu poti face fata acestor situatii, lasa orgoliul la o parte si cauta ajutor. Dar nu in alcool…ci mai degraba vorbeste cu un prieten, cu duhovnicul tau, daca ai, sau chiar cu un consilier sau psiholog. Uneori doar cateva sedinte/ discutii sunt suficiente pentru a-ti da seama care sunt sentimentele tale, ce anume te deranjeaza sau ce trebuie sa faci ca sa faci fata acestor situatii. Tine minte ca nu esti singurul si ca este cat se poate de normal sa ai nevoie de ajutor in acest caz.