Părinți de nota 10

Ce inseamna cand lesini in sarcina si ce probleme pot aparea pentru mama, dar si pentru copil

n nou studiu realizat pe un esantion de aproape o jumatate de milion de femei din Canada dezvaluie legatura dintre episoadele de lesin in primul trimestru de sarcina si nasterile premature sau greutatea scazuta a copilului.

Femeile au sustinut demult ca lesinul este un simptom obisnuit, dar inofensiv in sarcina, dar noi cercetari arata ca poate indica probleme atat pentru copil cat si pentru sanatatea mamei, mai ales daca acesta apare in primul trimestru.Studiul a fost efectuat de o echipa de cercetatori in domeniul cardiologiei si publicat in revista „American Heart Association” si preluat de eurekalert.org.Specialistii si-au propus sa vada daca lesinul, asociat cu alte conditii din sarcina, cum ar fi preeclampsia si diabetul gestational, reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea cardiovasculara.

Ce au descoperit cercetatorii

Cercetatorii au analizat dosarele de nastere a 481.930 de copii nascuti in Alberta intre 2005 si 2014, precum si dosarele medicale ale mamei timp de un an dupa nastere.Se pare ca 1% dintre femeile insarcinate au lesinat, dintre care o treime in primele trei luni de sarcina.

 

Printre femeile care au lesinat in timpul primului trimestru, echipa de cercetare a observat rate mai mari de nasteri premature si o crestere a problemelor cardiace si a altor episoade de lesin pentru mame. De asemenea, au existat mai multe anomalii congenitale, cum ar fi o scadere brusca in greutate a copilului la nastere.

Lesinul, cunoscut din punct de vedere tehnic ca sincopa, este o pierdere temporara a constiintei, cauzata de obicei de scaderea tensiunii arteriale si de lipsa de oxigen din creier. Hormonii din sarcina pot determina cresterea frecventei cardiace si a sangelui, in timp ce vasele de sange se relaxeaza, toate acestea putand duce la ameteala si lesin.

Ce trebuie sa faca femeile care lesina in sarcina 

Femeile care lesina in timpul sarcinii ar trebui sa-si consulte imediat medicul, a spus Padma Kaul,autorul principal al studiului, iar medicicul ar trebui sa monitorizeze mai indeaproape atat mamele, cat si bebelusii.

Lesinul trebuie inclus in lista conditiilor induse de sarcina, pe langa preeclampsie si diabet gestational.

„Sarcina este un test din punct de vedere al stresului pentru sistemul femeilor. Lesinul in timpul acesteia poate duce la identificarea mamelor care prezinta un risc mai mare de complicatii cardiovasculare. Lesinul este un eveniment relativ rar si nimeni nu l-a studiat sistematic, la nivelul populatiei,”a mai precizat Padre Kaul, profesor de medicina si membru al Institutului de Cercetare a Sanatatii pentru Femei si Copii.