Părinți de nota 10

Cât de mult se deformează capul copiilor în timpul nașterii?

În momentul în care bebelușii trec prin canalul de naștere al mamei, locul acesta strâmt le deformează temporar capul, alungind craniul lor flexibil și schimbând în același timp forma creierului.
Oamenii de știință au reușit să creeze imagini 3D care să demonstreze extinderea acestei distorsiuni uimitoare în formă de con. Iată cât de mult se deformează capul copiilor în timpul nașterii!

De ce se deformează capul nou-născuților în timpul nașterii?

Capul copiilor își poate schimba forma sub presiune, deoarece oasele din craniu nu s-au sudat. Zonele moi din partea superioară a capului pot fi înghesuite prin canalul de naștere și permit ulterior creierului să crească în timpul copilăriei.
Cu toate acestea, procesul mecanic precis al modului în care craniul și creierul copiilor își schimbă forma în timpul travaliului nu este înțeles cu adevărat. Pentru a afla mai multe despre acest proces, oamenii de știință au efectat scanări imagistice prin rezonanță magnetică în cazul a șapte femei gravide. Atunci când participantele la studiu se aflau între săptămâna 36 și 39 de sarcină, când au fost în travaliu și după ce cervixul lor a fost complet dilatat, oamenii de știință le-au făcut RMN-uri.
Analizele acestora au scos la iveală o deformare semnificativă a craniului în cazul tuturor bebelușilor și au sugerat că presiunea exercitată asupra craniului și creierului copiilor în timpul nașterii este mult mai puternică decât se credea în trecut, după cum au afirmat cercetătorii în cadrul studiului.
În cazul tuturor celor șapte fetuși, oasele craniului care nu s-au suprapus înainte de travaliu au fost vizibil suprapuse odată ce a început travaliul, deformând capul și creierul copiilor, conform cercetătorilor.

În cazul a cinci copii, craniile lor s-au întors la formele lor de dinainte de naștere, iar deformarea nu a fost vizibilă atunci când nou-născuții au fost examinați.

Analizele RMN arată țesuturile moi care nu au fost vizibile la ultrasunete, oferind indicii importante pentru înțelegerea deformării craniului și a creierului copiilor, precum și deplasarea țesuturilor moi materne în preajma lor în timpul nașterii, potrivit studiului.