Copiii se confrunta adesea cu fel de fel de temeri, insa una dintre cele mai frecvente este teama de intuneric.
Multi sunt convinsi ca exista un monstru sub patul lor, gata sa le faca rau. Poate parea dificil sa convingi un copil speriat in acest mod sa doarma singur fara sa fie “atacat” de un monstru care traieste ascuns in camera lui.
Un studiu din 2015 publicat in Jurnalul International de Psihofiziologie sugereaza ca frica nu este neaparat de intuneric, ci mai degraba teama de noapte. Noaptea oamenii se simt de regula mai vulnerabili la a fi pradati. Copiii invata sa planga ca o modalitate de a atrage atentia adultilor si pentru a fi mai in siguranta fata de pericolul nocturn.
Asadar, este foarte probabil ca teama copilului de noapte si de intuneric sa fie intarita, iar anxietatea pe care acesta o intampina in mod natural la culcare sa fie de natura sa-i alimenteze imaginatia – de aceea este convins ca daca il lasi singur, un monstru care se ascunde sub pat il va ataca.
Cel mai probabil, cultura populara joaca un rol important in dezvoltarea imaginatiei copiilor vizavi de monstri. Exista carti, filme si desene animate despre creaturi ciudate.
Problemele copilariei sunt adesea irationale. Dar asta nu inseamna ca temerile lor nu sunt reale.