Parintii care au copii sub varsta de 15 ani sunt prima generatie de parinti care se temeau de parintii lor si se tem si de copiii lor.
Prin urmare, au crescut copii care sunt prea puternici, agresivi, lipsiti de etica, egoisti si chiar violenti cu parintii atunci cand nu obtin ceea ce doresc, dupa cum explica Emma E. Sanchez, pedagog si consultant in formarea familiei.
De ce se intampla toate acestea?
Unii psihologi explica acest nou sindrom „al copilului imparat” astfel:
- Copii care au fost crescuti cu duritate, reguli si norme in casa si parinti autoritari care, atunci cand au avut si ei copii au decis sa traiasca intr-o casa cu atmosfera mai relaxata, iar atitudinea lor sa fie una mai permisiva;
- Adultii care nu stiu cum sa stabileasca si sa mentina limite;
- Mamele si tatii care au ales, gresit fiind, sa devina prietenii copiii lor, lasand deoparte rolul parintelui care, desigur, presupune „lupta cu cel mic”;
- Parintii absenti din casa.
Se poate intampla tuturor copiilor?
Nu. Acest sindrom apare mai frecvent la copiii cu una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici:
- Copii singuri la parinti, mai ales daca sunt baieti;
- Copii care au trait experiente dificile sau traumatizante, cum ar fi boala, accidente sau abandon.
- Copiii ai caror parinti sunt de acord cu totul, compenseaza lipsurile emotionale, cum ar fi petrecerea unui timp prea scurt acasa sau divortul, oferindu-le jucarii sau cadouri scumpe sau ostentative.
Invata sa spui NU
Exista o fraza bine cunoscuta in domeniul educational care spune: „Doze mici de frustrare ajuta la modelarea personajului”. Un copil caruia i se ofera totul, in primul rand nu va putea niciodata sa inteleaga ca nu toata lumea este obligata sa-l serveasca imediat ce bate el din picior.
Citeste continuarea pe Copilul.ro