Părinți de nota 10

Herpesul oral la copil

Infectia cu virusul herpes simpex-1 (HSV- 1) este foarte des intalnita, contagioasa si este dobandita, de obicei in copilarie prin contactul cu o persoana purtatoare a acestui virus, chiar daca la momentul contactului persoana respectiva nu are o infectie evidenta (acuta).

Ideea ca aceasta afectiune ar putea afecta proprii copii ii sperie pe multi dintre parinti, insa doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Ortoimplant Expert, asigura ca desi nu exista niciun tratament definitiv, frecventa și durata simptomelor pot fi tinute sub control.

Pentru aceasta este important ca parintii sa se recunoasca primele semne care arata ca cel mic a fost infectat cu herpes, astfel incat sa aplice din timp un tratament adecvat care sa ajute la vindecare si la prevenirea raspandirii virusului catre alte persoane.

Prima infectie cu virusul herpes

Prima infectie se manifesta in 10-30% din cazuri, restul fiind fara simptome evidente (asimptomatice). Primele semne la nivelul gurii si faringelui (gingivostomatita herpetica) pot varia de la una sau cateva vezicule pline cu lichid in jurul gurii, in formele usoare, pana la numeroase vezicule dureroase la nivelul buzei, limbii si intregii cavitati orale, inclusiv la nivelul faringelui, in formele mai severe.

In aceste cazuri mai serioase se intampla adesea ca micutul sa refuze sa bea sau sa manance, sa aiba salivatie mai abundenta, gingiile rosii si umflate, febra, iritabilitate, ganglioni mariti submandibulari sau in zona gatului; simptomele pot dura pana la 10 – 14 zile.

Daca formele usoare pot trece de la sine, fara nici un tratament, la primele semne de agravare a infectiei este recomandat insa ca parintele sa contacteze pediatrul, singurul in masura sa ofere un diagnostic si tratament corect. Copilul va trebui sa fie foarte bine hidratat, evitand alimentele sau sucurile acide care accentueaza durerea, va fi impiedicat sa sparga veziculele, iar pediatrul ii va recomanda antialgice, antitermice si antivirale (acyclovir).

Infectia poate aparea sau se poate extinde si la nivelul degetelor pe care copilul le introduce in gura sau la nivelul ochilor, caz in care trebuie contactat de urgenta medicul.

Citeste continuarea pe Copilul.ro