Părinți de nota 10

Diaree la copii – ce dieta trebuie adoptata

Orice copil are, la un moment dat, diaree, dar cele mai multe cazuri nu sunt grave iar diareea va trece in mai putin de 24 de ore. Cu toate acestea, in cazul in care copilul tau are diaree, trebuie sa stii ca principala problema care poate aparea este deshidratarea. Problema trebuie tratata cu maxima seriozitate, deoarece este una extrem de grava. In acest caz, copilul trebuie rehidratat urgent si, de asemenea, trebuie sa faci unele modificari in dieta lui care vor ajuta la reducerea diareei si chiar la inlaturarea ei. Daca diareea persista mai mult de 24 de ore sau daca se agraveaza, trebuie consultat un medic pediatru pentru recomandari specifice pentru copilul tau.

Lichidele
In cazul diareei la copii, trebuie administrata o solutie de rehidratare orala care va ajuta la inlocuirea substantelor nutritive si a lichidelor pierdute prin diaree. Aceste solutii le puteti gasi in farmacii si contin un amestec de sare, glucoza, potasiu si alte minerale.

Alimente care trebuie eliminate temporar
Unele alimente pot irita stomacul si vor provoca diaree la copii. Evita laptele praf precum si toate celelalte produse lactate in afara de iaurt. Alte alimente periculoase si care trebuie evitate sunt cele foarte condimentate, grase sau bogate in fibre, precum si cele care contin mult zahar.

Ce alimente trebuie sa manance copilul care are diaree
Bananele, cerealele pe baza de orez sau orez simplu, sos de mere, paine prajita (fara unt) si iaurt – acestea sunt alimente care vor oferi copilului nutrientii de care are nevoie, fara a irita stomacul si care vor ajuta la oprirea diareei. De asemenea, covrigii sau biscuitii sarati pot ajuta la inlocuirea sarii pierdute. Aceste alimente trebuie consumate in primele 24 de ore, in cantitati mici (cel putin 6 mese pe zi). Daca stomacul copilului pare sa le tolereze, se adauga incet si alte alimente pe parcursul urmatoarelor 48 de ore. Cea mai mare parte a copiilor pot reveni la dieta lor obisnuita in termen de 3 zile.

In diareele acute, la copii se recomanda, in primele 48 de ore, regimul exclusiv de mere rase, fara coaje si samburi, in portii mici, la intervale de 2-3 ore.

In diareele de fermentatie, cat si in cele de putrefactie, in primele 2-3 zile fructele sunt interzise total, alimentatia de baza fiind dieta hidrica. Sunt contraindicate fructele proaspete, cele tari si cele bogate in celuloza.

Cand este cazul sa ne ingrijoram
Un copil are diaree usoara daca are doua – patru scaune moi timp de 24 de ore. In acest caz, trebuie administrate solutiile de rehidratate (care vor preveni deshidratarea) si, de asemenea, trebuie apelat la dieta mai sus mentionata. Daca copilul are intre patru si opt scaune moi pe zi, dar starea lui de sanatate nu este alarmanta, trebuie adoptata dieta de mai sus, dar in portii mici, precum si solutii de rehidratare.

Avertizare!

Cand eram mici si aveam diaree, parintii nostri obisnuiau sa ne dea apa simpla, suc de fructe, ceai sau supa de pui. Medicina actuala spune contrariul si ne avertizeaza ca aceste alimente ar putea agrava diareea. Daca nu poti renunta sa-i dai copilului suc de fructe, atunci opteaza pentru sucul de struguri albi, care este, in general, mai usor de tolerat in cazul unui stomac iritat.