Părinți de nota 10

Cum sa faci vizitele copilului la dentist mai usoare

Meseria de parinte aduce foarte multe schimbari in viata unei persoane: devenim capabili de lucruri pentru care nu credeam ca aveam suficienta putere, nevoile si dorintele noastre trec pe planul doi, mult mai importante fiind nevoile copilului.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Copilul.ro cum putem, ca parinti, sa ajutam copilul sa mearga fara teama la dentist, cand uneori chiar noua insine zgomotul frezei sau numai gandul la ea ne da chiar si noua fiori.

1. Ingrijirea dintilor inca dupa eruptia primului dinte

Curatarea dintilor seara, inainte de culcare, este absolut obligatorie: intai cu o compresa moale, apoi cu degetarul de silicon, iar apoi cu periuta dentara. Si cum copilul invata cel mai bine prin imitare, oferiti-i exemplul personal, transformand periajul dentar intr-o joaca amuzanta, intr-un ritual numai al vostru, de fiecare seara si uneori, chiar si in timpul zilei. Daca resturile de mancare, laptele sau alte lichide indulcite nu vor ramane printre dinti toata noaptea, ajutand la inmultirea bacteriilor, dintii nu se vor caria.

2. Jucati-va de-a dentistul acasa

In felul acesta copilul se va obisnui cu mainile altei persoane sau diverse obiecte straine in gura sa, nemaipercepand acest lucru ca pe o invazie sau agresiune. Exista acum o multime de filme educative cu personaje indragite de copii, care ii familiarizeaza cu o multime de situatii noi, reducandu-le anxietatea. Priviti si comentati aceste filme impreuna cu copilul.

3. Faceti vizite periodice la dentist

Daca veti duce copilul la dentist doar cand are dureri, acesta va asocia cabinetul dentar cu suferinta. Incepeti cu un tur relaxant al cabinetului, starniti curiozitatea copilului pentru diverse obiecte, asezati-va dvs. sau un frate mai mare pe scaun, prefacandu-va ca sunteti tratat. Aveti grija sa nu transmiteti nici macar nonverbal emotii negative, deoarece copiii le inteleg instinctiv, ci sa faceti sa para totul foarte relaxat.

 

Citeste continuarea pe Copilul.ro