Părinți de nota 10

Cum congelează Laura Cosoi mâncarea pentru fetiţa ei

Este pasionată de gătit, a lansat recent a doua ei carte de bucate, iar din mâna ei ies adevărate delicatese. Nu e de mirare că pentru fetiţa ei Laura Cosoi inventează cele mai bune şi mai sănătoase reţete. O parte le congelează şi le păstrează pentru situaţii de urgenţă. Sunt perfect sigure şi gustoase, dă asigurări vedeta, care explică pe larg cum procedează.

„Faptul că mâncarea congelată nu e bună e mai mult un mit. Chefi şi restaurante faimoase din toată lumea folosesc această metodă. Pentru mine, este o soluţie la-ndemână în zilele în care sunt foarte ocupată sau plecată de acasă, iar Rita (11 luni) trebuie să rămână cu Cosmin.

Atunci ne prinde bine să avem borcane sau pungi cu mâncare pe care doar să le scoatem din congelator şi să le încălzim. Şi eu, ca multe mame din ziua de azi, vreau să mă ocup de casă, de familie, dar să am şi timp pentru proiectele şi cariera mea. Aşadar, când ştiu că voi avea zile aglomerate, apelez la rezervele din congelator. Ele asigură o singură masă pe zi, din trei. Pentru celelalte e de la sine înţeles că trebuie preparate proaspăt”, spune Laura Cosoi pe blogul ei, unde explică pe larg cum se congelează mâncarea pentru un copil.

  • Dacă produsele sunt alese cu grijă, adică proaspete, de bună calitate şi congelate corect, îşi vor păstra toţi nutrienţii. “Medicii nu recomandă să ţii alimentele la congelator mai mult de 6-8 luni. Eu cred că le ţin în jur de o lună maximum”, spune Laura. Alege carnea de la magazinele cu produse organice, iar legume ia tot de acolo sau de la secţiunea „bio” a supermarketurilor. „Pun la congelator doar mâncăruri preparate din produse foarte proaspete şi de calitate, ca să-şi păstreze nutrienţii.
  • Pune mâncarea în ambalaje curate (păstrează borcanele cu piureuri din comerţ, dar şi pungile speciale pentru lapte). „Dacă folosesc pungi, mă străduiesc să elimin tot aerul, ca să nu se dezvolte bacterii. Dacă pun în borcănaşe de sticlă, nu umplu până la refuz, ca să nu se spargă”, explică ea.
  • Aceste punguţe şi borcane primesc etichete pe care scrie conţinutul pachetului şi data. Sunt puse întâi pe raftul de congelare rapidă, apoi le face loc în alt raft al congelatorului.
  • Când vrea să folosească o porţie, o scoate de cu seara din congelator şi o pune pe raftul cel mai de sus al frigiderului. Ideea e să se decongeleze cât să poată scoate mâncarea din borcan. A doua zi, o pune la încălzit fie într-o cratiţă, fie în bain marie.
  • Nu recongelează niciodată o punguţă decongelată.

Moduri de preparare

Mâncărurile puse la congelator sunt din cele mai elaborate, care iau mult timp pentru preparare. Nu are sens să congeleze preparate pe care le poate face oricum în 10 minute. „Borcănaşele conţin felul principal. Dar un copil nu mănâncă doar o masă pe zi. Îi mai dau Ritei supă, mâncare de sezon, lapte, budinci, ovăz cu lapte vegetal, brânzică, ouă de prepeliţă, fructe, iaurt etc. Carnea de pui şi curcan o prepar la abur, împreună cu legumele, iar cea de vită o fierb mai mult. Ficăţeii îi fierb în lapte, ca să nu aibă gust amărui. Apoi fac combinaţii variate, cu orez integral sau diferite legume: ţelină, cartof dulce şi normal, pătrunjel, morcov, varză, ceapă, praz, broccoli. Ideea e ca mâncărurile să fie diferite, astfel încât să am 10-12 borcane cu mâncare variată. Spre exemplu, pot să prepar 5 borcănele cu piept de curcan şi legume diferite, alte câteva borcane cu mâncărică de praz cu ţelină şi ficăţei sau vită cu legume, orez cu pulpă de pui şi morcov. Să ştiţi că un copil atât de mic nu trebuie să mănânce carne în fiecare zi. Eu îi dau Ritei de trei ori pe săptămână”, spune Laura Cosoi. Niciodată nu pune sare în mâncare, în primul rând pentru că fetiţa e mică, are doar 11 luni, apoi din cauză că sarea scade punctul de congelare.