Nasterea primului copil reprezinta o provocare destul de importanta pentru cuplu, care trebuie sa se adapteze trecerii de la o relatie in doi la o familie cu trei sau chiar mai multi membri. Aceasta trecere poate afecta intregul sistem familial, atat in sens pozitiv, cat si negativ. Pe de-o parte, parintii traiesc un sentiment de bucurie si de recunostinta pentru ca au un copil. Pe de alta parte, acelasi eveniment le provoaca epuizare si multe dispute in legatura cu ingrijirea copilului si impartirea sarcinilor casnice.
Este adevarat ca satisfactia maritala (adica nivelul perceput de fericire si de sustinere in cadrul cuplului) scade, in timp, in orice cuplu. In cazul sotilor care au copii, scaderea pare sa fie mai mare.
Cum se explica aceasta scadere a multumirii in relatia de cuplu o data ce devenim parinti?
Aparitia primului copil face ca cei doi parteneri de cuplu sa isi asume un rol nou, cel de parinte (mama sau tata, dupa caz). Aceste noi atributii cer ca partenerii sa isi renegocieze rolurile si relatia de cuplu. De multe ori, se pune si problema reimpartirii sarcinilor casnice, precum si stabilirea unor reguli extrem de clare in legatura cu cine ce face in casa.
Copilul cere mult timp si atentie si acest lucru face ca fiecare partener sa aiba mai putin timp atat pentru el, cat si pentru viata de cuplu. De asemenea, atunci cand exista un copil, scade intimitatea sexuala a cuplului si frecventa raporturilor sexuale. Si asa, cei doi pot ajunge sa se vada mai mult ca mama si tata si mai putin ca iubiti sau soti in cuplu.
Nu trebuie uitat ca este destul de costisitor sa cresti un copil, iar aparitia unui nou membru in familie inseamna un stres financiar suplimentar pentru cei doi soti. Cu cat familia are mai mult copiii, cu atat mai scazuta este satisfactia in cuplu. Tot la fel, cu cat statutul socio-economic al cuplului este mai mare, cu atat multumirea maritala este mai scazuta cand apare un copil.
Femeia si barbatul, nemultumiti diferit
O serie de studii au aratat ca nemultimirea mamelor si a tatilor vizavi de viata de cuplu, difera. Satisfactia maritala este mai scazuta in cazul femeilor devenite mame, decat in cazul barbatilor. Ele au declarat mai mult stres, oboseala, vinovatie ca nu sunt mame suficient de bune, griji in legatura cu felul in care arata. Pe de alta parte, barbatii au spus ca nemultumirile lor sunt legate de viata sexuala din cuplu si de presiunile de ordin economic la care sunt supusi.
De asemenea, femeile au declarat un nivel de nemultumire mai mare vizavi de viata de cuplu cu cat copilul era mai mic. Barbatii insa isi pastreaza nemultumirea constanta, indiferent de varsta micutului.